Mitropolit Bar

Proslavljena treća godišnjica osvećenja Sabornog hrama u Baru

Ime: 25. 09. 2019 Mitropolit Bar; Opis: Proslavljena treća godišnjica osvećenja Sabornog hrama u Baru Tip: audio/mpeg

Barski Saborni hram Svetog Jovana Vladimira molitveno je danas, 25. septembra, proslavio treću godišnjicu od kada je osvećen, kršten i miropomazan svetom rukom jerusalimskog Patrijarha Teofilo III, našeg srpskog Patrijarha Irineja i drugih episkopa Crkve Božije i tako postao jedan od najznačajnih mjesta ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

Svetu arhijerejsku litrugiju sa sveštenstvom služio je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Osvecenje Hrama U Baru

Vladika je nakon pročitanog jevanđeljskog začala kazao da je tog 25. septembra prije tri godine, povodom osvećenja Sabornog hrama u Baru i velikog jubileja – 1000 godina (1016-2016) od mučeničkog stradanja Svetog kralja Jovana Vladimira, u Crnu Goru prvi put došao i služio Svetu službu Božiju Njegovo blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine g. Teofilo III:

Prvi put u istoriji, došao je iz Svetoga grada Jerusalima veliki patrijarh da služi zajedno sa našim patrijarhom Irinejem, sa Arhiepiskopom Tirane i sve Albanije Anastasijom i predstavnicima svih ostalih pomjesnih Crkava iz čitavoga svijeta. Veliki događaj koji ostaje u pamćenju ovoga grada i njegovih građana, zapamćen ovom velikom, divnom svetinjom koja je sve ljepša. Ona sija i sabira u sebe ne samo Barane, nego i mnoge ljude koji dolaze da posjećuju ovaj drevni grad i njegovu najdivniju građevinu – Sveti hram, koji je podignut blagodareći divnim priložnicima koji su ugradili sebe u opredjeljenje za vječno, neprolazno Božije Carstvo.

Dsc 9751Na kraju Liturgije, Visokopreosvećeni je blagoslovio i dodijelio visoko odlikovanje naše Mitropolije orden Svetog Jovana Vladimira g. Valentinu Evgenijeviču Elbeku iz Sankt Peterburga priložniku najvećeg zvona na barskom Sabornom hramu.

Arhipastirsku zahvalnicu Mitropolit Amfilohije je dodijelio Tahiru Alibašiću iz Bara koji je, vjeran svojim precima, branio temelje drevne crkve u Zaljevu koju su pokušali da je zatrpaju i da grade zgrade na njenom mjestu.

Arhijerejski namjesnik barski protojerej-stavrofor Slobodan Zeković zahvalio je Visokopreosvećenom Mitropolitu Amfilohiju i svima sabranima koji su se okupili da proslave treću godišnjicu osvećenja ove Svetinje.

Svoja sjećanja na to kako je branio Svetinju u Zaljevu sa okupljenima je podijelio Tahir Alibašić iz Bara. Zahvalio se Mitrolitu na odlikovanju, ali i pozivu da prisustvuje ovom divnom događaju, ističući da se njegova duša odmorila slušajući Litrugiju.

Na visokom odlikovanju koje mu je dodijeljeno zahvalio se Valentin Evgenijevič Elbek.

Sabranje u barskom Sabornom hramu je nastavljeno uz hrišćasnku trpezu ljubavi.

***

Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru osveštao je i u njemu odslužio Liturgiju 25. septembra 2016. godine, Njegovo blaženstvo Patrijarh Jerusalima i sve Palestine g. Teofilo III uz sasluženje Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, Njegovog blaženstva Arhiepiskopa Tirane i sve Albanije g. Anastasija, Njegovog blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog g. Jovana i predstavnika svih pomjesnih pravoslavnih Crkava.

Hram BarOsveštanje Sabornog hrama u Baru u godini velikog jubileja – 1000 godina (1016-2016) od mučeničkog stradanja Svetog kralja Jovana Vladimira, predstavljao je najveći događaj u pravoslavlju 2016. godine. Na dan osvećenja iznesen je krst Svetog Jovan Vladimira na kome je svetac pogubljen prije 1.000 godina, a koji godinama čuva porodica Andrović iz Mikulića kod Bara.

Izgradnja ovog najvećeg pravoslavnog Sabornog hrama hrama u Crnoj Gori, površine 2 x 1359 m2, počela je 2002. godine. Na centralnoj kupoli hrama, na visini od preko 40 m, nalazi se zlatni krst visine 4,6 metara, težak oko 380 kg.

Foto: Jovan D. Radović