Маркo Калањ Мојдеж

Архимандрит Марко Калањ

Прослављена завјетна слава у селу Мојдеж

Име: 05.08.2018 o.Marko Kalanj Mojdez; Опис: Прослављена завјетна слава у селу Мојдеж Тип: audio/mpeg

Светом литургијом, ломљењем славском колача и свечаном литијом прослављења је јутрос у цркви Свете Недјеље завјетна слава села Мојдеж, код Херцег Новог.

По устаљеној пракси, слава се прославља увијек у прву недјељу по Илиндану.

Литургијом је началствовао архимандрит Марко Калањ уз саслужење пароха, протојереја Владана Пантелића и учешће вјерног народа.

Литургијском бесједом након прочитаног Светог Јеванђеља сабранима се обратио отац Марко Калањ, подсјећајући на то да је душа бесмртна и као таква претежнија од тијела.

„Сви људи у свим временима и свим системима некако се одјељују и подјељују за Царство Небеско и царство земаљско, али чини ми се да ово земаљско привлачи мало више, више му се придаје важности без свијести да то царство брзо пролази и да човјек онако како је постао од земље, како га је Бог створио тако и одлази са овога свијета, у земљу одакле је и постао. Али, душа човјекова и дух који му је Бог даровао, када га је стварао и када је настао на овоме свијету, она иде на вјечно судилиште и суд Божији. Зато треба више да водимо рачуна о души својој, јер она је вјечна а тијело је пролазно”, казао је отац Марко.

На крају Свете Литургије преломљен је славски колач а потом је храм опходила свечана литија.

Сабрање је настављено уз трпезу љубави, гдје се по обичају села на овај дан служи једноставна трпеза коју чине сир и хлеб.