Otac Dalibor Milakovic

Prota Dalibor Milaković: Sveti Sava poziva na sabornost i jedinstvo

Ime: 27.01.2022-besjeda oca Dalibora milakovica-Savindan; Opis: "27.01.2022-besjeda oca Dalibora milakovica-Savindan". Tip: audio/mpeg

Na Savindan 27. januara 2022. godine, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici odslužena je Sveta liturgija kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Dalibor Milaković uz sasluženje protojereja: Miladina Kneževića, Predraga Šćepanovića, Branka Vujačića, jereja: Pavla Božovića i Velimira Bugarina, kao i protođakona Vladimira Jaramaza.

Tokom Svete liturgije sabranima se obratio načalstvujući protojerej-stavrofor Dalibor Milaković.

,,Djelo Svetog Save biva sve slavnije i divnije kako vrijeme prolazi, kako se vjekovi nižu, baš kao i kod velikih proroka i apostola, svetitelja. Divno je i veličanstveno njegovo djelo. Osam vjekova je prošlo, a Sveti Sava baš kao i Hristos, neprestano se raspinje, strada, žrtvuje, ali i vaskrsava za nas, za naš srpski rod i narod”, naglasio je u uvodnom dijelu pastirskog obraćanja prota Dalibor.

On je takođe podsjetio i na to da je Sveti Sava naš narod preveo iz paganstva u istinsko bogopoznanje, ukazavši nam na put koji vodi u život vječni:

,,Sveti Sava je sve nas iz paganstva preveo u Nebeski i vječni život postavivši tako nama najviši cilj, najveći domet ukazavši nam i pokazavši svojim životom koji je put koji vodi u život vječni. Taj put kojim je on hodio i kojim mi hodimo je težak, pun trnja i popločan raznim iskušenjima. Koliko je samo za ovih osam vjekova naš narod pretrpio iskušenja, stradanja, raspinjanja!?  A Sveti Sava je zajedno sa nama stradao, raspinjući se, sa nama je i u dobru i u zlu.

”Prota Dalibor je ukazao na činjenicu da je put Svetoga Save put sabornosti i jedinstva:

,,Jer nas on sam poziva na sabornost i na zajedništvo, što znači da volimo jedni druge, da praštamo jedni drugima. Na to nas priziva i Vaskrsli Hristos upravo preko Svetoga Save. Ako zaista takvi budemo, puni ljubavi i razumijevanja, praštanja onda ćemo biti i vjerna djeca Svetom Savi i Svetosavci.

Među nama treba da nestanu podjele, jer podjele nisu po Božijem, one su ljudske. A Bog nas jasno poziva na zajedništvo kada kaže da u lice brata našeg, mi u stvari vidimo Boga našeg. Nebesko je ono iznad i zauvijek, a ono što je zemaljsko je truležno, propadljivo, prolazno. Takve su i podjele, svađe, mržnja, one ostaju u propadljivosti i neće naslijediti vječnost”, zaključio je protojerej-stavrofor Dalibor Milaković.

Tekst, foto & video: Boris Musić