Прота Мирчета Шљиванчанин

Прота Мирчета Шљиванчанин: Најљепше српско дијете

Име: 27.01.2022-besjeda-Otac Mirceta; Опис: Прота Мирчета Шљиванчанин Тип: audio/mpeg

На дан када наша Света Црква прославља Светог Оца Саву Српскога, свога Просветитеља и утемељивача, творца Њене аутокефалности, – служена је Света Литургија, у подгоричком храму Светог Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је старешина овог древног храма, протојереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење браће свештенослужитеља: протојереја-ставрофора Гојка Перовића, Архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протојереја Јована Радовића и ђакона Луке Павићевића.

Благолепију Богослужења својим појањем допринео је хор ,,Свети Сава“, под диригентском палицом, теолога и хоровође, Снежане Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке, сабранима се словом поуке, обратио, началствујући свештенослужитељ, прота Шљиванчанин – који је указао да смо имали прилике да чујемо реч о добром пастиру, који је заправо Господ наш Исус Христос, који је дошао, да живот имају сви они који у Њега верују и за Њим иду, и да Га имају у изобиљу.

Отац је потом подвукао да је добри пастир позвао све људе и све народе света да иду за Њим. А из тих народа који су се одазвали на тај позив, рађали су се пастири који су најсличнији бивали Христу; који су се на Христа угледали и који су цели свој живот на Христу заснивали и Христолика дела чинили, нагласио је он.

,, Сабрали само се данас да прославимо, једног таквог пастира, из рода нашега, српскога, чији је отац рођен овде у нашем граду, близу овога храма, који памти рођење његовог оца. Славимо Светога Оца нашега Саву, првога Архиепископа и Просветитеља српскога који је од дјетињства, од малих ногу чуо глас доброга пастира и одазвао се на Њега и кренуо за Њим – и није се зауставио, док се није успокојио у Царству Љубави – тог доброг пастира. “ нагласио је прота у својој беседи.

Казујући, да је идући на том путу, он пре свега прво себе добро утврдио у Истини доброг пастира Христа; да је учио, трудио се, молио, подвизавао се – све давши, како би Њега задобио.

,, А онда када се утврдио у вери у Христа, када је стекао јеванђелски ум и јеванђелски разум – јеванђелски етос – просијавши прво на Светој Гори својим врлинама и својим знањима и када се вратио своме народу, нама, нашим Праоцима – утврђивао их је у тој Истини – да је Христос Спаситељ, да је Христос Онај који нам дарује живот, смисао и спасење; и да живот мимо Христа и без Христа није истински живот -“ нагласио је отац.

Прота је затим посебно подвукао да када је човек даровит, какав је он био, када посвети свој живот Христу – онда велика дела може чинити –

,, Зато је наш Свети Сава Просветитељ – просветио нас је вером у Христа, истинском свјетлошћу Божанском а онда нас је учио и свему другоме што је добро и што је благословено; учио нас је просвјети, учио нас је и науци, учио нас и законодавству и дипломатији; био је отворен човјек за све људе, – зато што је себе утврдио у истини -“ подвукао је отац.

Објаснивши да само онај који није у Истини – се боји других људи; а онај који је попут Светог Саве себе добро утврдио у Истини – је отворен за друге људе и за друге народе, првенствено утврђујући свој народ, али показујући и љубав и према свима другима.

,, Зато је учинио тако велика дјела, и зато га памти свако српско срце и зато је он свијетли примјер пред свим земаљским народима нашега народа и зато му пјевамо и зато му се радујемо – и зато га наша дјеца славе, јер је он најљепше српско дијете. !“ нагласио је прота у својој беседи, на Савиндан.

Питајући се потом – Шта нам у данашње вријеме поручује Свети Сава ?  Одговоривши, да треба да се држимо вере у Христа, да се држимо Истине Божије, Цркве наше Светосавске коју је он основао и утврдио, а утврдио ју је тако, не да би је одвојио од других људи од других народа… Него да би је утврдио у јединству у Христу и са другим Црквама православним – показавши зрелост нашег народа.

Отац је затим појаснио да нас Свети Сава данас учи да се држимо истинске културе и просвете, да истински држимо јединство у Христу, да без тог јединства и заједништва у Христу, немамо напретка, немамо истинског живљења; да браћа морају да се мире, иако се посвађају, да један другоме опраштају, мирећи се; сећајући се како је Свети Сава помирио своју браћу, Вукана и Стефана, када се вратио са Свете Горе Атонске.

То је био, између осталога, један од Савових великих дјела – да помири браћу, јер без јединства и без помирења нема напретка –  ни у породици, ни у народу, ни у свијету; али да би било јединство, пре свега, оно мора да буде утврђено у Истини, казао је о. Мирчета.

Свети Сава је пример тога, подвукао је прота, пример истините вере, истинитог живота по вери и у љубави према своме народу, али и у љубави према сваком човеку с којим се сретао – сведочећи Христа и веру православну – зато нека нам Свети Сава буде пример, јер бољега примера немамо, поручио је отац.

,, Сви истински људи у нашем народу, сви велики људи у Црној Гори су се угледали на Светог Саву; угледао се и Св. Петар Цетињски, угледао се и Његош и многи други. Највише се угледао,  (чији нам је примјер најближи), је наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије, који је најсличнија личност у историји наше Цркве, Светом Сави.

Прота је потом казао да смо имали живи пример нашег покојног Митрополита, а имамо и пример Светога Саве и других Светих из нашега  рода који су кренули за Светим Савом – којима је он био као она ластавица која лети а за њом иде јато ластавица.

,, И у том јату и ми треба да идемо и у том јату да се нађемо, јер то је провјерени пут – то је пут који води у живот (како пјевамо Светом Сави) да и ми идемо Савиним путем, да се напајамо Савином водом јер је то Христова вода, вода живота, да се пењемо на Савин кук, а то значи да се пењемо према лествицама врлина хришћанских, да бисмо тако и ми заједно са Светим Савом ушли у непролазну радост Царства Небескога, Оца и Сина и Духа Светога, коме нека је слава и хвала у вјекове вјекова “ – завршио је своје излагање у подгоричком храму Св. Ђорђа, његов старешина, прота Мирчета Шљиванчанин.

Након примања Свете тајне причешћа, свом сабраном народу који се тога јутра окупио у храму под Горицом, подељене су иконице и паковања слаткиша.

Потом су свештенослужитељи овога Светога храма, приступили освећењу и ломљењу славских колача у част Светог Саве, свим данашњим свечарима, међу којима је био и хор ,,Свети Сава“ којим руководи диригент, Снежана Поповић.

Началствујући свештенослужитељ је, честитајући славу хору ,,Свети Сава“ као и њиховим полазницима, такође честитао данашњи празник Просветитеља српског и попадијама Душки Станишић и Надици Радовић и њиховим Школама веронауке као и њиховим полазницима.

Том приликом уследио је и Светосавски програм у коме су се истакли полазници Школе веронауке ,,Свети Ђорђе“, протинице Надице Радовић – својим рецитацијама и песмама, посвећеним Просветитељу рода српскога.

Свештенослужитељи су овом приликом, обрадовали најмлађе парохијане – поделивши им Светосавске пакетиће.

Потом је за сав верни народ у Светогеоргијевском Дому, црквене општине подгоричке, уприличена славска трпеза љубави, чија је домаћица била, хоровођа и теолог, г-ђа Снежана Поповић, са својим хором ,,Свети Сава“, коме је данас била крсна слава.

Елза Бибић

Фото: М. Матковић/Д. Радуновић

Видео: Д. Радуновић