Protojerej Predrag Scepanovic

Протa Предраг Шћепановић: Мајка Божија нас својим примјером позива на пристојност у овим временима у којима смо изгубили стид

Име: 21.09.2021 Besjeda Otac Predrag Scepanovic; Опис: Мајка Божија нас својим примјером позива на пристојност у овим временима у којима смо изгубили стид Тип: audio/mpeg

На празник када наша Света црква прославља празник Рождества Пресвете Богородице одслужена је Света литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици

 

Светом службом Божијом началствовао је протојереј Игор Балабан, а саслуживало је свештенство Саборног храма: протојереј-ставрофор Драган Митровић, као и протојереји Предраг Шћепановић и Бранко Вујачић.

Сабраном вјерном народу, надахнутим и бодрим празничним пастирским словом, обратио се протојереј Предраг Шћепановић, који се осврнуо на саму суштину празника, указујући на врлински живот Пресвете Богородице:

,,Данас прослављамо рађање Оне која је највећа од рода људског, нова Ева, Пресвета Богородица која је обновила оно што је прва жена бивајући преварена од змије погазила и изгубила, славимо Ону која је оно проклетство пакла које је човјечијем роду пријетило поништила донијевши рај свима који је љубе.

Она је родила Спаситеља свијета. Она је Царица небеска, царица тишине. Тишина је стање анђеоског свијета и будућег вијека у којем ће живјети они који Њу и Њеног Сина љубе”, бесједио је прота Предраг.

У даљем обраћању он је подсјетио на ријечи великог Божијег угодника, преподобног Јустина Ћелијског:

,,Свети Јустин Ћелијски је рекао да је сваки људски језик муцав да искаже величину Пресвете Богородице. Она је постала смјестилиште несмјестивога Бога. Кад би Пресвету Богородицу упоредили са сунцем које нас обасјава и грије мало би рекли о Њој која нас је својом утробом профила са Богом.

Свети Јустин Ћелијски такође казује да би људи постали ђаволи да није било Пресвете Богородице. Она је провалију између Неба и Земље и Бога и палог Човјека премостила својом љубављу, смиреношћу, кротошћу”, нагласио је прота Предраг.

Он је у другом дијелу пастирског слова подсјетио и на ријечи Фјодора Михајловича Достојевског ,,Љепота ће спасити свијет”, повлачећи паралелу са примјером Пресвете Богородице која је љепотом своје душе овјенчаном врлинама управо судјеловала најдиректније у домостроју спасења:

,,Треба да се смиримо, да се угледамо на Пресвету Богородицу. Тада би видјели да је њен лик, тада се од те милине и топлине њеног лика може свака душа истопити. То је истинска љепота. То је она љепота о којој је толико писао и говорио пророк православног реализма, Фјодор Михајлович Достојевски:”.

Напослијетку, он је указао на специфичност времена у којем живимо, а које је по његовим ријечима у дефициту стида и одмјерености, нагласивши на лик и дјело Пресвете Богородице која нас опомиње своји примјером:

,,Мајка Божија нас опомиње својим ликом, својим примјером. Позива нас на пристојност, одмјереност у овим тешким временима у којима смо изгубили стид.

Свети владика Николај Жички је говорио: ,,Кад нестане стида, нестаће и свијета”. Ако смо хришћани, браћо и сестре, онда треба да смо пристојни. Љепота женског и мушког лика није споља, није у тјелесној голотињи, већ је садржана у унутарњем лику срца”. поручио је протојереј Предраг Шћепановић.

Текст, видео&фото: Борис Мусић