Отац Јован Радовић

Foto-Sergej Zabijako

Протојереј Јован Радовић: Светац походи народ свој

Име: 16. 12. 2019 Otac Jovan Radovic besjeda; Опис: Протојереј Јован Радовић Тип: audio/mpeg

Света литургија служена је, јуче на Светог Јоаникија Девичког, у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светим Евхрастијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја ставрофора Милете Кљајевића и молитвено присуство дугогодишњег старешине овог Светог храма, проте Милуна Фемића.

За певницом су одговарали појци камерног мешовитог хора Свети Сава уз руковођење хоровође Снежане Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима који су испунили храм Божији, обратио се началствујући свештенослужитељ, протојереј Јован Радовић.

Повод због кога је изговорено Јеванђеље о безумном богаташу  јесте један непознати човјек који је питао Господа да подели имање између њега и брата његовога, јер је тражио да му помогне, пошто је знао да је Господ писмозналац, међутим, Господ му говори – Ко мене постави судијом или дјелитељем над вама. Чувајте се сваке грамзивости јер не живи човјек зато што је сувише богат.

Потом је позвао верни народ на Црквено-народни сабор 21. децембра у Никшићу.

Црквено народни скуп је скуп Митрополита, Епископа и вјернога народа на којима су од памтивјека биле мошти светитеља који су сабирали тај народ и те епископе око Христа Спаситеља, распетога и васкрслога и штитили и охрабривали тај народ.“

Том приликом позвао је сав богољубиви и хришћански народ да дође на тај Сабор, јер се више не може бити неутралан, и Господ сам каже: Или си врућ или хладан. Ако си млак избљуваћу те из уста својих.

Началствујући свештенослужитељ је казао да се у 7 часова креће организовано аутобусима испред Храма Христовог Васкрсења ка Никшићу, и да сви заинтересовани треба да се пријаве. Света литургија је у 9 часова, а поклонићемо се и моштима Светога Василија Острошкога јер он је тај који окупља.

На крају отац Јован се позвао на речи Светог Кипријана Картагинског који каже – Коме Црква није мати, томе Бог није отац:

Исто и ми хришћани треба да одбранимо своју Цркву у оним моментима када се то од нас очекује и тражи.“

Заједничарење је настављено у црквеној гостопримници, док је у просторијама Светогеоргијевског дома, протиница Надица Радовић, одржала час веронауке за полазнике школе Свети Ђорђе.