Otac Jovan Radović

Foto-Sergej Zabijako

Protojerej Jovan Radović: Svetac pohodi narod svoj

Ime: 16. 12. 2019 Otac Jovan Radovic besjeda; Opis: Protojerej Jovan Radović Tip: audio/mpeg

Sveta liturgija služena je, juče na Svetog Joanikija Devičkog, u podgoričkoj Crkvi Svetog Đorđa.

Svetim Evhrastijskim sabranjem načalstvovao je protojerej Jovan Radović uz sasluženje protojereja stavrofora Milete Kljajevića i molitveno prisustvo dugogodišnjeg starešine ovog Svetog hrama, prote Miluna Femića.

Za pevnicom su odgovarali pojci kamernog mešovitog hora Sveti Sava uz rukovođenje horovođe Snežane Popović.

Nakon pročitanog jevanđelskog začala, slovom pouke sabranima koji su ispunili hram Božiji, obratio se načalstvujući sveštenoslužitelj, protojerej Jovan Radović.

Povod zbog koga je izgovoreno Jevanđelje o bezumnom bogatašu  jeste jedan nepoznati čovjek koji je pitao Gospoda da podeli imanje između njega i brata njegovoga, jer je tražio da mu pomogne, pošto je znao da je Gospod pismoznalac, međutim, Gospod mu govori – Ko mene postavi sudijom ili djeliteljem nad vama. Čuvajte se svake gramzivosti jer ne živi čovjek zato što je suviše bogat.

Potom je pozvao verni narod na Crkveno-narodni sabor 21. decembra u Nikšiću.

Crkveno narodni skup je skup Mitropolita, Episkopa i vjernoga naroda na kojima su od pamtivjeka bile mošti svetitelja koji su sabirali taj narod i te episkope oko Hrista Spasitelja, raspetoga i vaskrsloga i štitili i ohrabrivali taj narod.“

Tom prilikom pozvao je sav bogoljubivi i hrišćanski narod da dođe na taj Sabor, jer se više ne može biti neutralan, i Gospod sam kaže: Ili si vruć ili hladan. Ako si mlak izbljuvaću te iz usta svojih.

Načalstvujući sveštenoslužitelj je kazao da se u 7 časova kreće organizovano autobusima ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja ka Nikšiću, i da svi zainteresovani treba da se prijave. Sveta liturgija je u 9 časova, a poklonićemo se i moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga jer on je taj koji okuplja.

Na kraju otac Jovan se pozvao na reči Svetog Kiprijana Kartaginskog koji kaže – Kome Crkva nije mati, tome Bog nije otac:

Isto i mi hrišćani treba da odbranimo svoju Crkvu u onim momentima kada se to od nas očekuje i traži.“

Zajedničarenje je nastavljeno u crkvenoj gostoprimnici, dok je u prostorijama Svetogeorgijevskog doma, protinica Nadica Radović, održala čas veronauke za polaznike škole Sveti Đorđe.