Otac Mirceta

Протојереј Мирчета Шљиванчанин: Црква је духовна породица, заједница из које црпимо живот и спасење

Име: 07. 06. 2020 otac Mirceta; Опис: Црква је духовна породица, заједница из које црпимо живот и спасење Тип: audio/mpeg

У недјељу 7. јуна 2020. године, на празник када наша Света Црква прославља Педесетницу – силазак Светог Духа на апостоле, одслужена је Света Литургија, као и Велико вечерње у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, којом је началствовао протојереј Мирчета Шљиванчанин. Оцу Мирчети саслуживали су: протојереј-ставрофор Драган Митровић, као и протојереји Миладин Кнежевић и протођакон Владимир Јарамаз.

Сабранима се надахнутим пастирским словом обратио протојереј Мирчета Шљиванчанин.

,,Овај велики празник зовемо разним именима: Тројичиндан, Тројице, Духови, Силазак Светога Духа на Апостоле, такође неки кажу Духовдан, а мање познат назив овога празника је Педесетница. Сваки од ових назива овога празника – догађаја којег славимо, говори нам о једном од аспеката празника, а све то заједно – говори нам о његовој важности. Ако се осврнемо на назив: Силазак Светога Духа на апостоле, онда нам се у том називу објашњава историјски догађај, односно, како се то догодило и шта се догодило и то смо данас читали из Дјела Апостолских. Наиме, педесет дан анакон Васкрсења Господа Исуса Христа, апостоли су се сабрали у Јерусалиму и ту се десио један необичан догађај, зачула се хука, шум са неба и на апостоле је сишао Дух Свети у виду огњених раздијељених језика. Након тога, историографија биљежи да су они говорили, проповиједали Христа, истинитога Бога и спасење Његово и све оно што је Он урадио ради свакога од нас на различитим језицима народу града Јерусалима”, рекао је отац Мирчета.