Protojerej Mirceta Sljivancanin

Protojerej Mirčeta Šljivančanin: Post nam pomaže u sagledavanju istine koja je nepobjediva

Ime: 08.03.2020 Mirceta Sljivancanin besjeda; Opis: Post nam pomaže u sagledavanju istine koja je nepobjediva Tip: audio/mpeg

U prvoj nedjelji Časnog posta, u Nedjelju pravoslavlja, 8. marta, odslužena je Sveta liturgija u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kojom je načalstvovao protojerej Mirčeta Šljivančanin. Ocu Mirčeti sasluživali su protojereji-stavrofori: Dragan Mitrović i Dalibor Milaković, kao i protojereji: Miladin Knežević, Branko Vujačić, jerej Vladimir Milunović i protođakon Vladimir Jaramaz.

Tokom Liturgije pojao je hramovni hor Sveti apostol i jevanđelista Marko.

Nakon pročitanog Jevanđelja, sabranima koju su se stekli u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja da toržestveno i saborno proslave ovaj praznik pobjede istine nad lažnim učenjem – nad ikonoboračkom jeresi, nadahnutim pastirskim slovom obratio se načalstvujući protojerej Mirčeta Šljivančanin.

Otac Mirčeta je govorio o samom periodu posta u kojem se nalazimo, kao i o suštini naše vjere koja je prava, potvrđena i istinita, kroz život i istoriju i opit, a što se po njegovim riječim upravo u dobrom dijelu i ogleda u samoj proslavi ove prve nedjelje Časnog posta.

“Vrijeme Časnog posta je najljepše i najblagoslovenije doba godine. Najblagoslovenije i najljepše doba godine je zato što nas ovaj post vodi u najveći praznik naše vjere i vodi nas do temelja naše vjere, a to je Vaskrsenje Gospoda našeg Isusa Hrista.”