3

Протојереј мр Арсеније Радовић

Протојереј мр Арсеније Радовић: Свети Василије Острошки је понос и дика Црне Горе

Име: 12.05.2018Aleksandar Vujovic Obzovica; Опис: Празник Светог Василија Острошког Чудотворца свечано је и молитвено прослављен у селу Обзовица Тип: audio/mpeg

Празник Светог Василија Острошког Чудотворца свечано је и молитвено прослављен у селу Обзовица код Цетиња.

Свету литургију у храму посвећеном Светом Василију, служио је професор Богословије Светог Петра Цетињског, протојереј мр Арсеније Радовић, у суботу 12. маја 2018. године.

Чтецирали су професор Цетињске богословије г. Аполон Мишченко и г. Раде Тамбурић из Будве.

На служби Божијој сабрало се мноштво вјерника из Обзовице Цетиња, Будве, као и браћа и сестре из Русије, који су се причестили Светим Тајнама Христовим.

После литургије освештан је и пререзан славски колач, а отац Арсеније је свима честитао празник Светог Василија и празник храмовне славе, подсјетивши на живот и подвиге светитеља и угодника Божијег, и између осталог казао:

“Нека би нас Свети Василије Острошки, својим молитвама пред престолом Божијим поменуо, заштитио и подарио свега оног истинског и доброг што је сваком човјеку потребно. Да овој земаљској стихији не робујемо земаљским страстима него да гледамо као дјеца Божија према Ономе који је једини свет. Господ Исус Христос који је нас ради све учинио и дао нам Цркву да се у њој молимо, да Њега призивамо, и дао нам свеце Божије да се са њима заједнички клањамо Њему вјечноме и да Га прослављамо.

Нека би нас Свети Василије Острошки, понос и дика Црне Горе, светитељ који нас непрекидно подиже, укрепљује и у нашој немоћи снагу дарује, благословио у све дане наших живота”.

По завршетку литургије и резања славског колача отац Арсеније је уз молитву за покој душа прелио
вином гробове предака присутних мјештана.

Гостопримни домаћини из села Обзовица, припремили су и пригодно послужење за све који су дошли да саборно прославе празник Светог Василија Острошког Чудотворца.
Отац Арсеније Радовић је потом обишао и цркву Светог Јована Крститеља у Грађанима, гдје је на гробљу одслужио четрдесетодневни помен упокојеној Илинки Црнојевић и посјетио кућу њеног сина проф. др Цветка Црнојевића.

Александар Вујовић