3

Protojerej mr Arsenije Radović

Protojerej mr Arsenije Radović: Sveti Vasilije Ostroški je ponos i dika Crne Gore

Ime: 12.05.2018Aleksandar Vujovic Obzovica; Opis: Praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca svečano je i molitveno proslavljen u selu Obzovica Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca svečano je i molitveno proslavljen u selu Obzovica kod Cetinja.

Svetu liturgiju u hramu posvećenom Svetom Vasiliju, služio je profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, protojerej mr Arsenije Radović, u subotu 12. maja 2018. godine.

Čtecirali su profesor Cetinjske bogoslovije g. Apolon Miščenko i g. Rade Tamburić iz Budve.

Na službi Božijoj sabralo se mnoštvo vjernika iz Obzovice Cetinja, Budve, kao i braća i sestre iz Rusije, koji su se pričestili Svetim Tajnama Hristovim.

Posle liturgije osveštan je i prerezan slavski kolač, a otac Arsenije je svima čestitao praznik Svetog Vasilija i praznik hramovne slave, podsjetivši na život i podvige svetitelja i ugodnika Božijeg, i između ostalog kazao:

“Neka bi nas Sveti Vasilije Ostroški, svojim molitvama pred prestolom Božijim pomenuo, zaštitio i podario svega onog istinskog i dobrog što je svakom čovjeku potrebno. Da ovoj zemaljskoj stihiji ne robujemo zemaljskim strastima nego da gledamo kao djeca Božija prema Onome koji je jedini svet. Gospod Isus Hristos koji je nas radi sve učinio i dao nam Crkvu da se u njoj molimo, da Njega prizivamo, i dao nam svece Božije da se sa njima zajednički klanjamo Njemu vječnome i da Ga proslavljamo.

Neka bi nas Sveti Vasilije Ostroški, ponos i dika Crne Gore, svetitelj koji nas neprekidno podiže, ukrepljuje i u našoj nemoći snagu daruje, blagoslovio u sve dane naših života”.

Po završetku liturgije i rezanja slavskog kolača otac Arsenije je uz molitvu za pokoj duša prelio
vinom grobove predaka prisutnih mještana.

Gostoprimni domaćini iz sela Obzovica, pripremili su i prigodno posluženje za sve koji su došli da saborno proslave praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.
Otac Arsenije Radović je potom obišao i crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Građanima, gdje je na groblju odslužio četrdesetodnevni pomen upokojenoj Ilinki Crnojević i posjetio kuću njenog sina prof. dr Cvetka Crnojevića.

Aleksandar Vujović