Јелеосвећење 11

Отац Предраг Шћепановић

Протојереј Предраг Шћепановић на крају Светог јелеосвећења говорио о лажном и истинском исцјељењеу

У понедјељак 25. јуна 2018. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици свештенство овог храма служили су Свету Тајну Јелеосвећења.

Јелеосвећење 2Јелеосвећење или освештање уља јесте света тајна у којој се хришћанину, помазивањем извјесних делова тијела освећеним јелејем (уљем), невидљиво даје благодат Божја, која исцјељује душевне немоћи — гријехе, а понекад и тјелесне болести.

Ова света тајна води поријекло од самог Спаситеља, јер су Његови ученици, по Његовој заповјести, „мазали уљем многе болеснике и исцјељивали их”.

Црква је употребљавала ову свету тајну од најранијих времена. То се види из ријечи светог апостола Јакова који каже: “Болује ли ко међу вама, нека дозове старјешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вјере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је гријехе учинио, опростиће му се.”

Током савршавања тајне јелеосвећења чита се један канон, пјева се више тропара различитим светима и потом се чита седам одјељака из Апостола и из Јеванђеља. Затим слиједи читање седам молитви. Послије сваког Јеванђеља свештеници помазују вјерни народ јелејем. Ову свету тајну обично врши седам свештеника, а у недостатку, онда служе три, а у случају потребе и један може служити.

ЈелеосвећењеОвом чину присуствовао је велики број вјерног народа Божијег.

По прочитаном седмом Јеванђељу, сабраном народу обратио се протојереј Предраг Шћепановић.

Отац Предраг је између осталог истакао значај и суштину ове Свете Тајне, нагласивши да она у пракси има за циљ прије свега оздрављење душе, а потом и тијела.

Такође, отац Предраг се у свом пастирском обраћању осврнуо и на лажње исцјелитеље који се често крију иза благослова Цркве, иза икона светитеља обмањујући на тај начин и себе и друге.