Pasijane 3

Prva godišnjica proslavljenja Svete Bosiljke Pasjanske. Liturgiju služili Episkopi Teodosije i Kirilo

Ime: 27.10.2018 LITURGIJA U SPOMEN SVETE MUCENICE BOSILJKE PASJANKE; Opis: Prva godišnjica proslavljenja Svete Bosiljke Pasjanske Tip: audio/mpeg

Prva godišnjica proslavljenja Svete Bosiljke Pasjanske

Liturgiju služili Episkopi Teodosije i Kirilo

 

Eparhija raško-prizrenska nizom aktivnosti obeležava prvu godišnjicu proslavljenja Svete Bosiljke Pasjanske.

PasijaneTim povodom Preosvećena gospoda Episkopi raško-prizrenski Teodosije i buenosajreski i južno-centralnoamerički  Kirilo služili su 26. oktobra 2018. godine svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg.

Obraćajući se okupljenom narodu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop g. Teodosije u nadahnutoj besedi se zapitao: „Da li može još neki grad, a kamo li selo, da se udostoji ovako velikog blagoslova – da iz vašeg roda ponikne ovakav divni cvet mučeništva, naša Bosiljka, koja se ni po čemu nije razlikovala od nas. Gledajući ovu decu, ove devojčice ovde sabrane, u svima njima vidim Bosiljku, koja je pre oko 150 godina živela u ovom selu, ali koja je od Boga pozvana i predodređena da bude Njegova nevesta“.

Pasijane 2Vernom narodu besedio je i Njegovo Preosveštenstvo Episkop g. Kirilo, podsjetivši na jevanđelske reči da ono što je malo pred svetom i ono što je slabo pred svetom – to izabira Bog da posrami ono što je jako, da posrami gordost ovog sveta.

Nakon svete arhijerejske Liturgije, kojoj je pored vernog naroda prisustvovao i pukovnik Nik Dučić, komandant vojne baze Bondstil, usledio je bogat kulturno-umetnički program na kome su nastupali igrači Kulturno-umetničkog društva Pasjanka. Kristina Đorđević iz Pasjana otpevala je dirljivu pesmu Džam Stojanke„, koja kao da opisuje žitije Svete mučenice Bosiljke.

Na tonskom zapisu duhovne tribine blagodarimo novinaru i književniku g. Živojinu Rakočeviću direktoru Doma kulture Gračanica.