Okt 2020 Arhijerejksa Liturgija U Pavinom Polje

Радост литургијског сабрања у Павином Пољу

Име: 25. 10.2020 Vladika Joanikije Pavino polje; Опис: Радост литургијског сабрања у Павином Пољу Тип: audio/mpeg

У двадесету недјељу по Духовима, 25. октобра 2020. Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице, у Павином Пољу.

 

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.

Током светог богослужења обављена је Света тајна Крштења и Миропомазања седморо парохијана.

Епископ Јоаникије у својој бесједи, честитао је новокрштенима, позвавши их да учествују редовно на богослужењима и у благодатном животу Цркве.

„Крштење је ново рођење, али узвишеније од тјелесног рођења, значајније, спасоносније јер се са крштењем рађа човјек за вјечност, а са тјелесним рођењем рађа се за овај привремени земаљски живот. Онај ко се крсти постаје члан Цркве Божје, члан дома неразоривог Божјег којег Божја десница устројава, сједињује се са Христом и од Њега добија вјечни живот, Духа Светог прима, а то је Дух Божје мудрости, истине, правде, љубави, доброте и осталих Божјих дарова“, рекао је Владика.

Додао је да људи, обично, воде рачуна о свом тјелесном опстанку, а занемарују душу.

„Као што се тијело храни сваког дана и око тога треба да се потрудимо, да нахранимо, обучемо, обујемо своје породице, бринући се понајвише како ћемо физички да опстанемо, али треба да се побринемо како ћемо душу да нахранимо. Душа се не храни само земаљским хљебом, него њој треба Божја истина, милост Божја и правда Божја. То је душевна храна. Господ Исус Христос нам је, устројавајући своју Цркву, даровао своје Свете Тајне, даровао нам себе као Небески хљеб којим треба да се хранимо и да живимо за живот вјечни“.

„Нека буде срећно крштење, миропомазање и кумство. Да кажем новокрштенима, лијепи су сви данас као царски синови и кћери, да долазите у цркву Божју недељом и празником, да се молите Богу, да Бог излива своју милост, своју благодат и своју истину на вас у све дане живота вашег, да се молите Богу и да вршите Божје заповјести, да славите своју славу, да будете прави хришћани као што су били и ваши преци вјерни Цркви Божјој, вјерни својој вјери православној светосавској, вјерни својим светињама“, казао је Његово Преосвештенство.

Велико завјештање, које су нам оставили наши преци да се очува вјера, част и образ, прорадило је, по Владикиним ријечима, и у овом нашем времену.

„Бог је благословио наш народ, иако су била тешка искушења, те је народ показао и посвједочио пред домаћом и страном јавношћу колико је вјеран својој Цркви, својим светињама, гробовима и корјенима. Ми, данас, овдје, сабрани са вашим свештеником желимо да вам се захвалимо што сте потврдили, посвједочили своју љубав према Цркви, оданост својој светој вјери и својим светињама. Имате и коме да будете одани“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки, додавши да ако се игдје можемо да похвалимо светињама у једном крају и дубоким корјенима, то можемо учинити, управо, у Вранешкој долини.

Владика је подсјетио на рад поч. Ђорђа Јоксимовића, који је, како је указао,  много писао, говорио о вранешком крају, и задужио вјерни народ, храм Успења Пресвете Богородице и парохијски дом, који је почео да се гради за вријеме његовог живота, а који ће данас бити и освештан.

„Он је, заиста, заслужио нашу велику похвалу и незаборав од наше стране. Да се захвалимо и запалимо свијећу за његову племениту душу. Био би дугачак списак кад бисмо данас помињали све оне који су заслужни за обнову ове светиње. Морам прво да поменем наше свештенике, оца Синишу и оца Зорана, који су у новије вријеме овдје уложили огроман труд, прије свега, својим преданим радом на парохији, као и тиме да се са обновом цркве и изгради и наше заједништво“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Овом приликом су уручене архипастирске грамате за показану љубав и доброчинство према нашој Светој Цркви, нарочито приликом изградње парохијског дома у Павином Пољу, а одликовани су: породица почившег Милије Гајевића, Илија и Рајка Марљукић, Јелена Старовлах, те породица поч. Бранислава Јоксимовића.

Потом је освештан новоподигнути парохијски дом у Павином Пољу.