Zoran Kostic

Razgovor sa pjesnikom Zoranom Kostićem

Ime: 21.02.2019 Zoran Kostic razgovor; Opis: "21.02.2019_Zoran Kostic_razgovor". Tip: audio/mpeg

Jezik je moralna obaveza

Za Radio Svetigoru govorio je pjesnik Zoran Kostić, dobitnik Zmajeve nagrade za prošlu godinu za knjigu pjesama “Pluskvamperfekta“, koju je objavila Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta iz Podgorice. Žiri je odluku o dodjeli nagrade donio većinom glasova, a Kostiću je nagrada uručena  16. februara na svečanoj sjednici povodom dana osnivanja Matice srpske.

Zmajeva Nagrada DodelaZmajeva nagrada je ustanovljena u Matici srpskoj 15. marta 1953. godine u sjećanje na pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a povodom 120 godina od njegovog rođenja.

Kostić kaže da je nagrađena knjiga trebalo da se zove Izdaja jezika, jer se bavi stradanjem srpskog jezika, sužavanjem književnog i jezičkog prostora u Crnoj Gori.  “Jezik je moralna obaveza, moraš ga poštovati. Pamtim iz svog djetinjstva stare ljude koji su naizust znali Gorski vijenac, oni nikad nisu griješili u govoru, to je bio tako bogat jezik, koloritan, sočan, tačan, precizan… sve su mogli da izraze na njemu. Gdje je sad taj jezik?”  – pitao se Kostić i kazao da je njegova nagrađena knjiga mali doprinos srpskoj književnosti i jeziku koji se protjeruju u Crnoj Gori.