Mile Cicmil

Istoričar Mile Cicmil

Sa istoričarem Miletom Cicmilom autorom knjige ,,Krv Pive” razgovarali smo o stradanju Pivljana u Dolima 7. juna 1943. godine i u toku svih ratnih godina

Ime: 06.06. 2018. MILE CICMIL; Opis: "06.06. 2018. MILE CICMIL". Tip: audio/mpeg

7. jun 1943. je Veliki petak za pivska Dola, jedno, ne i jedino, ali najveće i najsvetije pivsko stradalno i žrtveno mjesto iz koga vapiju 522 duše  ubijenih u toku samo jednog dana od strane pripadnika zloglasne SS ,,Princ Eugen divizije“. 7 jun je dan kada je nastala nebeska Piva, dan kada se Piva preselila na nebo.

Povodom 75. godišnjice od pogroma u Pivi, 7. juna 1943. godine  razgovarali smo sa istoričarem Miletom Cicmilom autorom knjige „Krv Pive“.

Gospodin Cicmil koji je u svojoj knjizi ,,Krv Pive” potpuno rasvjetlio jednu od najmračnijih stranica istorije Crne Gore 20. vijeka, govorio nam je o stradanju Pivljana i svjedočenjima preživjelih u Dolima. G. Cicmil se osvrnuo i na to zašto se pogrom u Pivi nije našao u istorijskim udžbenicima.

 Pivska Dola i cijela Piva ostaje u Božijem pamćenju. To nam svjedoči i to da su liku svetih naše crkve pribrojane nevine žrtve Drugog svjetskog rata u Pivi, a među njima i Jaglika Adžić, sedamnaestogodišnja djevojka koja je zajedno sa roditeljima i braćom i brojnim komšijama od strane fašista i ustaša spaljena.