Naucni Skup

Научни скуп „Живот и страдање у Зети–Црној Гори у XVII вијеку“

Са научног скупа „Живот и страдање у Зети–Црној Гори у XVII вијеку“ одржаног у Светосавском дому у Момишићима 23. марта 2018. поводом прославе 330 година од страдања Момишићких мученика

Научним скупом на тему „Живот и страдање у Зети – Црној Гори у XVII вијеку“ у Светосавском дому у Цркви Светог Ђорђа и Света 42 Новомученика момишићка у Подгорици, данас је почело дводневно обиљежавање 330 година од страдања четрдесет момишићких ђака и њихових два свештеноучитеља, које је Сулејман паша Бушатлија спалио 1688.  на Малом брду у Момишићима као одмазду за тада изгубљене битке са Црногорцима.

 

Научини скуп на којем је десетак научника и истраживача из разних углова говорило о животу током 17. вијека, који је остао упамћен као период великог страдања православног народа на овим просторима, благословио је и отворио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

 

Предавање др. Васиља Јововића на тему “Морејски рат и прилике у Пећкој патријаршији у 17. вијеку“.

 

Реферат Жељка Вујадиновића, који је био спријечен да присуствује скупу, на тему “Вјерске конверзије на простору данашње Црне Горе“ прочитао је Борис Мусић из информативне службе подгоричког Саборног храма.

 

Предавање Смиље Влаовић “О Староподгоричкој капели за вријеме турске окупације“.

 

Предавање професора Марине Одак Михаиловић на тему “Хералдичка обиљежја породице Поповић“.

 

Предавање публицисте Јована Маркуша на тему “Момишићи у владарским повељама Немањића“.

 

Предавање Милене Мартиновић са Цетиња на тему “Судбина рукописног наслеђа у 17. вијеку у Цетињској Митрополији“.

 

Предавање представника братства Поповића Немање Поповића Момишићки манастир и братство Поповића у предању и документима“.

 

Предавање историчара Предрага Вукића на тему “Ослободилачка борба Старе Црне Горе и Брда“.