mijajlo-backovic

Sa sveštenikom Mijajlom Backovićem razgovarali smo o posjeti Delagacije Odbora za obnovu manastira Miholjska Prevlaka Italiji

Ime: 28.04.2018 o.Mijajlo Backovic; Opis: "28.04.2018_ o.Mijajlo Backovic". Tip: audio/mpeg

Otac Mijajlo Backović: “Obnavljaćemo sve dok opet ne zasija krst i dok se opet ne čuju zvona Prevlačke Svetinje“

Delegacija Odbora za obnovu manastira Miholjska Prevlaka boravila je od 26-28. aprila u posjeti italijanskoj Veneto regiji. Povod posjete je prikupljanje potrebne istorijske građe vezane za Boku i sam manastir.

O utiscima koje nosi iz Italije i obnovi Svetoarhangelskog manastira na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta razgovarali smo sa sveštenikom Mijajlom Backovićem  parohom gornjegrbaljskim.

,,Svi mi u Odboru za obnovu manastira Miholjska Prevlaka imamo svoje zadatke, koje smo dobili od našeg Mitropolita Amfilohija i Prevlačkih mučenika, da obnovimo ovu Svetinju i na tome ćemo raditi sve dok na kupoli hrama ne zasija krst i dok se ne budu opet čula zvona Prevlačke Svetinje“-kaže otac Mijajlo.

On dodaje da ga posebno raduje što je otpjevao tropar Vaskrsenja na temeljima ranohrišćanske bazilike posvećene Majci Božijoj u Veroni.

Povodom 19. godišnjice NATO agresije na Murino sveštenik Mijajlo poziva da u ponedjeljak 30. aprila u Murino dođu svi koji mogu, da pokažu da su dostojni potomci svojih predaka i da svi zajedno odamo počast i pomolimo se za duše postradalih u Murinu i svih postradalih u nepravednom, kukavičkom NATO bombardovanju.

“Pozivam da dođemo da pokažemo da se  ne bojimo NATO saveza, da ne ljubimo lance, kao što ih nije ljubio ni naš Sveti lovćenski Tajnovidac Petar Drugi Petrović Njegoš“-poziva otac Mijajlo.

On se osvrnuo i na buru koja se podigla oko bilborda koji su postavljni duž budvanske opštine u susret velikom jubileju – stogodišnjici od završetka Velikog rata.

,,Srpska vojska, koju su činili Srbi iz Crne Gore zajedno sa ostalim dobrovoljcima, ušla je u Budvu i u Boku prethodno prolivajući svoju krv. Boka u to vrijeme nije bila Crna Gora, već je bila pod Austrougarskom okupacijom. Srpska vojska je tada ušla i oslobodila Boku (ne Crnu Goru) svojim ulaskom u Budvu“-kaže sveštenik Mijajlo Backović napominjući da tu vojsku nije sačinjavao niko drugi nego naši preci iz Crne Gore koji su bili u njoj.