Okt 2020 Saborno Krstenje Na Sinjajevini 16

Саборно крштење на благословеној планини Сињајевини

Име: 27. 10.2020 Vladika Joanikije krstenje Sinjajevina; Опис: Саборно крштење на благословеној планини Сињајевини Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије обишао је на празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, у уторак 27. октобра 2020. мјештане на катунима Сињајевине, који, ових дана, бране планину од најављених војних вјежби.

Okt 2020 Saborno Krstenje Na Sinjajevini 18

Преосвећеног Епископа Јоаникија са свештеномонаштвом, срдачном добродошлицом, изразима љубави и поштовања, поздравио је сабрани народ, који, већ, десетак дана, даноноћно протестује против најављених војних активности на овој јединственој планини која, осим што припада Биосфери кањона Таре, представља други највећи пашњак Европе и под заштитом је УНЕСКО-а од 1977. године.

На локалитету Савина вода, поводом раније изражене жеље народа, обављено је саборно крштење. Новим члановима Цркве Божје Владика је честитао крштење и миропомазање, упутивши им ријеч архипастирске поуке.

„Крштење је духовно рођење, као што се човјек од својих родитеља физички рађа за пролазни земаљски живот, тако се рађа водом и Духом, силом Божјом за вјечност кроз Свето крштење. Овом водом освештаном добија опроштај сагрешења, добија анђела чувара и све дарове од Бога да живи новим, светим, богоугодним животом, да иде за Христом, да се уподоби Христу и да чини дјела која су достојна Бога и човјека“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Када миропомажемо новокрштеног, навео је Владика, на њега силазе дарови Светог Духа и просвећује га Божја истина, правда, љубав и остали дарови Божји укрепљују га да живи новим животом.

„Овдје смо, данас, на освештаној гори Сињајевини која је између старих српских светиња од манастира Мораче, Добриловине, Светих аранђела на Тари, манастира Подмалинско, а и на самој гори имамо неколико светиња, двије цркве Светог првомученика Стефана и на самој планини цркву Светог Василија Острошког. По томе се види, пошто је ова гора смјештена између старих великих светиња, да је и она у њиховом средишту света и благословена гора. Данас смо набројали неколико топонима, који су везани за име Светог Саве и, ево, на Савиној води, данас, крстисмо десет нових хришћана, од моје генерације па до ове дјеце. Хвала Богу, они су сада сви постали дјеца Божја без обзира на године“.

„Призвани смо кроз Свето крштење да будемо синови и кћери Божје и да се тако и понашамо. Свето крштење је као добар темељ на коме се зида зграда нашег спасења. Ми се узиђујемо нашим животом, добрим мислима и намјерама у непоколебљиви храм Божји вјечни и неразориви, а то је Црква Божја, заједница светих“, казао је Епископ Јоаникије.

Било је вријеме када је наш народ, подсјетио је Владика, подлегао грозном искушењу да одступи од своје вјере, од крштења, од славе.

„И тада је наш човјек носио у срцу своме вјеру, она је сада букнула из тог духовног огњишта, показала љепоту и величину, ону љепоту, величину и славу за коју су наши преци живјели и главе полагали, борећи се да очувају вјеру, част и образ, име и памћење, чојство и јунаштво. Све је то утемељено на светој вјери православној која је извор сваког добра“, рекао је Преосвећени Епископ, поручивши:

„Нека буде срећно крштење, срећно миропомазање и кумство на многаја љета. Још вам желим да одбраните ову планину, њену љепоту и чистоту, јер је ова планина била уточиште и заклон вашим прецима. Хранила је ваше претке, ваше родитеље и прародитеље, јер она изобилно дарује оне који јој приступају и у њој траже прибјежишта и заклона. Ово је гора Божја, ово је наш Синај и није случајно што се зове Сињајевина, према томе, она је везана за најсветију гору гдје се Бог открио и овдје се Бог откривао вашим прецима, а то свједоче наше светиње које смо бранили прошлих мјесеци и година“.

Извор: епархија.ме