Sahranjen Prof. Slobodan Bošković 3

Сахрањен професор Слободан Р. Бошковић

Име: 1.1.2022-sahranjen profesor- slobodan boskovic; Опис: Сахрањен професор Слободан Р. Бошковић Тип: audio/mpeg

Земни остаци уваженог професора Слободана Ристовог Бошковића, који је био уважен, вољен и поштован од бројних генерација никшићке Гимназије, колега професора, интелектуалаца, суграђана и свих који држе до става, културе, традиције и слободне мисли, сахрањени су у суботу 1. јануара 2022. у Страшевини код Никшића. 

Професор Слободан Бошковић је рођен у Богетићима, недалеко од Никшића. Завршио је Филолошки факултет у Београду, група Општа књижевност са теоријом књижевности. Осим што је био цијењен професор у Никшићу, чије знање, ауторитет и умијеће да широку и богату ерудицију пренесе на своје ученике, бавио се и књижевном дјелатношћу. Објавио је романе: „Помрачење“, „Сазвежђе мува“, „Обдукција“ и „Грба“, а аутор је и већег броја приповјетки. За рад у просвети добио је награду „Октоих“, за књижевност „Миодраг Булатовић“, а неке књижевне награде је одбио да прими.

Од професора Бошковића, у име некадашњих његових ученика, пред градском капелом у Никшићу, опростио се Радинко Крулановић, који је заједно са још неколико својих колега, не тако давне 2018. године, организовао и учествовао у представљању Бошковићеве књиге „Грба“, у Никшићу, у знак признања и великог дуга који су, као његови ученици, осјећали и носили у себи.

Потом је на мјесном гробљу у Страшевини опијепо новопрестављеном слузи Божјем Слободану Бошковићу служио протојереј Василије Брборић. Члановима породице, родбини и пријатељима, сабраним у молитвеном испраћају уваженог никшићког професора, ријечима утјехе обратио се свештеник Брборић, који је казао да је професор Бошковић био велики и прави, истински човјек у граду Никшићу, јер је данас, оцијенио је он, тешко међу људима срести човјека.

Од вољеног и цијењеног професора опростио се и Васко Вујичић, који је имао привилегију да му покојни професор Бошковић буде и разредни старјешина. Вујичић је поручио да су сви Бошковићеви ђаци његова породица, и то ужа, па ће уважени никшићки професор бити сахрањен уз породичну и са тугом његових ђака.

Професор Слободан Бошковић се упокојио 31. децембра у 89. години живота.

Вјечнаја памјат и Царство му небеско.