Sahranjen Vladika Milutin

Sahranjen Vladika Milutin – pastir očinskog srca i golubije duše

Ime: 01.04.2020 Ispracen Vladika Milutin; Opis: "01.04.2020_Ispracen Vladika Milutin". Tip: audio/mpeg

U sredu, 1. aprila 2020. godine, otišao je nenametljivo i tiho u zagrljaj Gospodu Episkop valjevski Milutin, očinskog srca i golubije duše, kako je za njega rekao duhovni sin Vladika australijsko-novozelandski Siluan.

Zbog vanrednog stanja prouzrokovanog pandemijom virusa korona u Srbiji i uz rigorozne mere predostrožnosti, sahrana Episkopa Milutina upriličena je uz minimalan broj arhijereja i saslužitelja Crkve Hristove.

Vladika valjevski MilutinMnogi su želeli da ga isprate u zagrljaj Božji, ali su ostali uskraćeni za to. Posebnu žal što nije mogao od svog „oca“ da se pozdravi iskazao je Episkop australijsko-novozelandski Siluan koji je napisao pogrebno slovo, a koje je pročitao na opelu protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik blaženopočivšeg Episkopa Milutina. Liturgiju Pređeosvećenih darova je služio vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, Episkop Stefan, koji je, izjavljujući saučešće sveštenstvu i vernom narodu Eparhije valjevske u ime srpskog Patrijarha i Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, rekao da život Vladike Milutina podseća na život prvih Božjih ugodnika, te da je počivši Vladika preporodio Eparhiju valjevsku. „Episkop Milutin odlazi Bogu na istinu gde ga čekaju horovi Nebeske Srbije“, podvukao je Episkop Stefan.

Monaško opelo je nakon Liturgije služio Episkop mohački Isihije, vikar Episkopa bačkog Irineja. Opraštajući se od svog duhovnog oca, Vladika Siluan je rekao da je Episkop Milutin „kao seme koje treba da se preda zemlji da bi se projavilo Vaskrsenje“, ali i da mnogi nakon njegovog usnuća postaju svesni da su živeli sa čovekom Božjim, tajnom koja sada jasnije progovara. „Vladika nam je bio veliki oslonac, Sunce koje nas ukrepljuje. Živeo je skromno, jednostavno, umnožavao je milosrđe. Pravi srpski domaćin koji je voleo celokupnu Božju tvorevinu“, delić je pogrebnog slova Vladike Siluana. Vladika Milutin je duboko zamišljen nad tajnom smrti. Potresno je doživljavao iskušenja. Bio je obdaren darom graditeljstva. Njegove besede su uteha za mnoge. „Imao je težak i trnovit put i pretrpeo je više udaraca i rana“, zaključio je svoje potresno slovo Episkop Siluan koji moli za oproštaj što nije u mogućnosti da isprati svog voljenog Vladiku.

Večan spomen dragi i ljubljeni Vladiko Milutine!

Izvor: Radio Istočnik Eparhije valjevske