Sahrana Obod

Сахрањени земни остаци Николаја Коље Карпинског

Име: 05.12.2018 Sahrana nikolaja karpinski; Опис: Сахрањени земни остаци Николаја Коље Карпинског Тип: audio/mpeg

На гробљу у порти цркве Светог Атанасија Великог на Ободу Црнојевића данас су сахрањени земни остаци Николаја Коље Карпинског, дугогодишњег предсједника Црквеног одбора Ријечке нахије, који је уснуо у Господу у 77. години земаљског живота.

Опело је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

Митрополит Амфилохије рекао је да покојни Николај припада онима који су слушали ријеч Божју и који су имали вјере у Христа Бога, дародавца живота вјечнога и непролазнога.

„За њега важи и оно блаженство: Блажени су прогнани правде ради јер је њихово царство небеско. Понио је и тај крст наш Николај са својом породицом. Прогнан је из матушке Русије отац његов, као и хиљаде и хиљаде друге православне браће Руса који су се поскитали по свијету и који су понијели часни и свети крст страдања свога народа и Цркве Божије. То страдање се одразило, не само на обичне људе него је погодило и царске страстотерпце, цара Николаја, царицу Александру и њихову свету дјецу“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Николај дошао на Обод Црнојевића, вјековно средиште Црне Горе од времена Ивана Црнојевића, гдје је започело штампање светих словенских књига.

„Овдје је наш брат Николај уградио себе и своју породицу и показао се као онај који заиста слуша ријеч Божју. Од кад сам дошао овдје, од прије тридесет година, он је први човјек у Ријеци Црнојевића који ме је увијек сретао са поштовањем и са љубављу, прије свега према Цркви Божјој, који се заједно са осталим Ријечанима укључио у обнову ових светиња, и са монасима и монахињама који су овдје дошли, у обнову цркве Светога Николаја и ове цркве пред којом стојимо“, рекао је Владика.

Владика Амфилохије је подсјетио да се покојни Николај укључио и подстицао и друге на обнову и других цркава.

„А нарочито му је остало жао што није обновљен и Каруч у његово вријеме, онај зимовник Светога Петра Цетињскога. И ево, сви треба да му обећамо да ће и зимовник бити обновљен, по његовој жељи, бризи и замисли“, казао је он.

Казао је да се покојни Николај хранио вјечним и бесмртним животом, причешћујући се Тијела и Крви Христа Бога нашега.

„Слушајући ријеч Божју, вјерујући у Христа Бога и трудећи се да овај кратки земаљски живот посвети ономе што је вјечно и непролазно, жртвујући оно што је пролазно за оно што је вјечно, а не жртвујући оно што је вјечно, као што, нажалост, многи данас чине. И зато он прелази из смрти у живот вјечни и непролазни, у царство Божје, незалазно и непролазно“, казао је Митрополит Амфилохије.

У име пријатеља породице од покојника се опростио Никола Марковић.