Сајам књига

Сајам књига: Монах др Павле Кондић о специјалној награди

Име: 25.10.2018 Monah Pavle Kondic Sajam knjiga; Опис: Монах др Павле Кондић о специјалној награди Тип: audio/mpeg

Mонографија Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338 – 2018. Издавачко – информативне установе Светигора Митрополије црногорско – приморске добитник је специјалне награде 63. Међународног сајма књига у Београду.

„Ово није нити прва, нити једина награда коју је добила Издавачка кућа Митрополије црногорско-приморске Светигора на Сајму књига у Београду, али јесте једна од драгоцјенијих управо јер је посвећена монографији Манастира Свете Тројице Стањевићи“, казао је др Павле Кондић, коаутор монографије који је примио ову награду у име издавача и манастира чиј ја сабрат.

У монографији је на 430 страна приказана историјска путања светиње, њена страдања и величанствена обнова.

„Свака од 430 страна исијава једном посебном сазнајном и естетском, визуелном снагом и значајем јер је ту приказана, први пут за седам стотина година постојања манастира, његова историјска путања која није била стално цватућа и успону. Било је ту великих страдања и разарања као и у безброј других наших цркава и манастира“, истакао је монах Павле.

Физичка обнова Манастира Свете Тројице Стањевићи, који се налази на јужним падинама Ловћена на осам стотина метара надморске висине, траје последњих 20- ак година. Манастир се налази на пола пута између Цетиња и Будве,15 км од Цетиња и 15 километара од Будве, а пет километара од саме магистрале.

Отац Павле је са слушаоцима Радија Слово љубве подијелио радост да је у оквиру довршетка обнове манастира и великог освештања које било 22. септембра, општина Будва асфалтирала пут од магистрале до ове светиње тако да се сада врло лако и једноставно може дођи до њега.

Подсјећајући да је манастир један од најзначајнијих духовних центара у Митрополији црногорско-приморској, сабрат манастира Стањевићи, монах Павле истиче да је ово један лијеп увод у обиљежавање 800 година светосавске Епархије зетске – Митрополије црногорско-приморске.

„Манастир је жива молитвена заједница. Има нас петорица монахо на челу са архимандритом Јефремом Дабановићем који је старешина манастира од 2004. године. Првих десет година старешина манастира и онај који је почео обнову и, како је то рекао Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је узидао себе у темеље манастира Стањевићи, био је игуман Димитрије Благојевић“ , рекао је за Радио Слово љубве др Павле Кондић, коаутор награђене монографије Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018. 

Поздрављајући све слушаоце овог радија сабрат манастира Стањевићи је позвао све слушаоце, браћу и сестре у вјери Христовој да дођу и лично се увјере и погледају шта су они и ова генерација учинили у обнови овога дома Свете Тројице на јужним падинама Ловћена.

Монографија Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018. Издавачко–информативне установе Светигора  је објављена поводом прославе 680-годишњице постојања и недавног великог освећења Манастира Свете Тројице – Стањевићи код Будве и представља свједочанство „како је ова некада највећа грађевина Црне Горе предвиђена, и то од стране стручне комисије,  да се сачува као најмонументалнија рушевина  благодарећи несебичној жртви и труду монашког братства, помогнутом од честитих људи, стручњака и добричинитеља – васкрсла из мртвих, послије 180 година рушевног и заборављеног стања“.

Монографија, штампана са благословом Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско – приморског др Амфилохија садржи 10 цјелина, а издавачи су ИИУ Светигора – Цетиње и Туристичка организација општине Будва, испред којих се потписују протопрезвитер – ставрофор Радомир Никчевић и Кристина Рафаиловић.

Митрополит Амфилохије је аутор предговора и поглавља о Светој Тројици. Дипломирани инжењер Јован Маркуш, уредник је монографије и аутор поглавља о обнови, мр Луција Ђурашковић, аутор поглавља о ликовном уређењу манастира и др Васиљ Јововић, аутор поглавља о традицији Српске средњовјековне државе.

У уређивачком одбору ове изузетне монографије били су епископи мр Кирило Бојовић,  мр Методије Остојић, протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, Ђорђије Вујовић, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протосинђел Јефрем Дабановић, др Васиљ Јововић, мр Луција Ђурашковић, Мила Баљевић, монах др Павле Кондић. Уредник издања је Јован Б. Маркуш.

Аутори текстова су др Амфилохије Радовић, др Васиљ Јововић, др Жарко Лековић, др Светислав Г. Поповић, мр Луција Ђурашковић, др Милена Н. Мартиновић, протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, дипл. инж. Јован Б. Маркуш, дипл.арх. Слободан Драговић, монах др Павле Кондић.

Рецензенти су др Татијана Суботин Голубовић, др Марта Вукотић Лазар, др Ружица Марић.

Фотографије кориштене у монографији су из Архива Митрополије црногорско – приморске, архива Манастира Стањевићи, архива Управе за заштиту културних добара Црне Горе, Животе Ћирића, монаха Игнатије Алексеева, мр Лазара Пејовића, Милоша – Миша Вујовића, Јована Милошевића, Јована Д. Радовића, Петра Вишњића, Срђана Салата.

За дизајн и компјутерску обраду били су задужени мр Мирко Тољић и Срђан Салат.