A. Gujon

Saopštenje Eparhije raško-prizrenske

Eparhija raško-prizrenska oštro osuđuje nečovečno ponašanje kosovskih organa bezbednosti prema francuskom humanitarcu i dobrotvoru Arno Gujonu

Episkop raško-prizrenski Teodosije najoštrije je osudio nečovečni postupak kosovskih organa bezbednosti koji su onemogućili našem prijatelju, humanitarcu i dobrotvoru Arno Gujonu da 10. septembra 2018. godine uđe na Kosovo i Metohiju i prisustvuje planiranom otvaranju živinarske farme za potrebe rada narodnih kuhinja Eparhije raško-prizrenske.

Privođenje Arnoa od strane kosovske policije, a potom ispitivanje i pretnje koje je dobio od pripadnika kosovske obaveštajne službe predstavljaju najgrublji mogući primer odnosa prema jednom čoveku koji svojom humanošću i žrtvom već godinama nesebično pomaže srpski narod na ovom prostoru. Upravo zbog te svoje žrtve i solidarnosti prema stradalnom našem narodu, Arno se našao na meti onih koji sve srpske prijatelje smatraju automatski i neprijateljima Kosova, izjavio je Episkop raško-prizrenski.

Po blagoslovu Vladike, iz kancelarije Eparhije kontaktirani su međunarodni predstavnici od kojih je traženo da preduzmu odgovrajuće korake u odnosu na kosovske institucije kako bi se omogućio dalji humanitarni rad ovog francuskog humanitarca koji nije pod nikakvom krivičnom prijavom i čiju slobodu kretanje niko nema pravo da ograničava. Arno Gujon je inače francuski i evropski državljanin, iako ima i srpsko državljanstvo, i ne postoji nijedan pravni razlog da mu se onemogući slobodan ulazak na Kosovo i Metohiju i nesmetan nastavak njegovog humanitarnog rada.

Arno sa svojim prijateljima iz Francuske još od 2004. godine aktivno pomaže našem narodu na Kosovu i Metohiji i aktivno sarađuje sa Eparhijom raško-prizrenskom. U znak zahvalnosti na predlog episkopa Teodosija Arnou je dodeljen i orden Svetog Save kao izraz posebne blagodarnosti Srpske Pravoslavne Crkve za njegov humanitarni rad i ljubav prema našoj Crkvi i vernom narodu.

Izvor: Eparhija raško-prizrenska