Cetinje Monastery

Saopštenje MCP: Mitropolija vrši isključivo Jevanđeljsku misiju

U pojedinim medijima u Crnoj Gori se već godinama koristi svaka prilika da se bezočno napada na Mitropoliju Crnogorsko-Primorsku, Mitropolita g. Amfilohija, sveštenstvo, monaštvo i Pravoslavni vjerni narod. Nesumnjivo je da je riječ o organizovanoj i orkestriranoj hajci koja uglavnom dobija na intenzitetu pred izbore. Ta hajka je u punom jeku i ovih dana, uz optuživanje Mitropolita za ”jezik mržnje”, ”anticrnogorstvo” i dr.
Pri tome, sa svojih ideološko-nacionalističkih razloga, naročito oni koji poistovjećuju Crkvu sa nacijom, lišavaju ga njegove zakonite i kanonske titule Mitropolita crnogorsko-primorskog. Međutim, niko nema pravo da mijenja ničija zakonita zvanja, pa ni crkvene titule, a posebno nema pravo da mijenja drevnu i na sve četiri strane svijeta priznatu titulu Mitropolita crnogorsko-primorskog. Uporno se, a sve sa ciljem da se Mitropolija Crnogorsko-Primorska kao kičmena moždina drevne Zete i današnje Crne Gore prikaže kao „okupatorska, strana i tuđa Crkva“, pogrešno navodi titula Mitropolita Crnogorsko-Primorskog kao „mitropolita Srpske Crkve u Crnoj Gori“, da bi se time afirmisala na njen račun nekakva svoja lažna ”CPC”. Cilj takvog falsifikata je da se Mitropolit g. Amfilohije, rodom Moračanin i Crnogorac – državljanin ove Crne Gore, prikazuje kao „okupatorski, strani i tuđi Mitropolit“.
Skrećemo pažnju javnosti, a posebno urednicima štampanih i elektronskih medija, da u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi postoji samo jedan Mitropolit Srpske Pravoslavne Crkve, a to je Patrijarh Srpski – Srpskih i Pomorskih Zemalja. S tim u vezi, Mitropolit Crnogorsko-Primorski nije „Mitropolit SPC u Crnoj Gori“, kako se zlonamjerno tituliše u dijelu medija u Crnoj Gori, nego samo i kanonski jedini Mitropolit crnogorsko-primorski koji vjekovima pripada Pećkoj Patrijaršiji, odnosno Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Uz to, kao i njegovi prethodnici na osamstogodišnjem Tronu Svetog Petra Cetinjskoga, nosi i istorijsku titulu Arhiepiskopa Cetinjskog i Egzarha (čuvara) Najsvetijeg Trona Pećkoga (od 1750. godine).
Poistovjećivanje Crkve Hristove sa bilo kojom nacijom proglašeno je upravo na predlog SPC i na prošlogodišnjem Svetom i Velikom Saboru na Kritu za jeres i ”zmijski otrov”, koji truje biće ”jedne, Svete, Katoličanske i apostolske Crkve”, kojoj pripada i Mitropolija crnogorsko-primorska, kao vjekovna Eparhija Pećke Patrijaršije.
Mitropolija, kao i Crkva uopšte kojoj ništa što je ljudsko nije tuđe, posebno ukazuje onima koji je i zbog toga blate, da u činu obezbjeđivanja smještaja, ishrane, zdravstvene zaštite i prevoza od manastira do Višeg suda u Podgorici za okrivljene u jednom sudskom postupku nema i ne može biti nikakvog „pritiska Crkve na Sud i miješanje u rad Suda“. Obavještavamo javnost da su se pritvoreni državljani Republike Srbije, kojima se sudi u Višem sudu u Podgorici, preko svojih branilaca obratili Mitropoliji i Mitropolitu g. Amfilohiju sa molbom da im se omoguće smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita i prevoz do Višeg suda do završetka sudskog postupka. Riječ je o ljudima koji u Crnoj Gori nemaju ni kuće ni kućišta, a ni prihoda iz kojih bi te troškove podmirili. Otuda je gest Mitropolije isključivo ljudski i hrišćanski i može biti ostvaren samo ukoliko Viši sud u Podgorici, na osnovu zakonskih propisa i ispunjenih uslova, donese odluku da se okrivljeni brane sa slobode. Riječ je o pravnoj tekovini koja se vjekovima omogućava svima, ali je pojedinima u Crnoj Gori problem ukoliko Crkva u okviru svoje duhovne misije pomaže nevoljnima ne prejudicirajući pri tom ničiju krivicu. Okrivljeni u bilo kom sudskom postupku imaju pravo na brigu i staranje od Crkve bilo vani ili u zatvoru, od kako je svijeta i vijeka. Svako je, pa i Crkva, dužan da poštuje pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže suprotno. Crkva je dužna da brine i o onima i koji se nalaze na izdržavanju kazne. I to Mitropolija čini vjekovima i činiće i dalje. Brinuli smo i brinućemo i dalje o svim zatvorenicima bez obzira na njihova uvjerenja i krivicu. To je jevanđeljska bogočovječanska obaveza Crkve koju poštuju i podržavaju sva zdrava evropska zakonodavstva.
Mitropolija Crnogorsko-Primorska, bez obzira na kritike, kritičare i njihove interesne i ideološke doživljaje Crkve i njene misije, nema pravo da ostane gluva na ljudsku muku i patnju, a posebno onih koji se na zakonit i legitiman način bore da dokažu svoju nevinost pred sudskom vlašću u Crnoj Gori.