Pokret za odbranu KiM

Saopštenje Pokreta za odbranu KiM povodom izjava ambasadora Tomasa Šiba

Na izjavu Tomasa Šiba, nemačkog ambasadora u Beogradu, da je rat protiv SR Jugoslavije iz 1999. bio opravdan te da je time sprečen genocid, reagovao je Pokret za odbranu KiM tražeći od Vlade Srbije da nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova uputi zahtev za opoziv ambasadora Šiba.

 

Saopštenje Pokreta za odbranu KiM povodom izjava ambasadora Tomasa Šiba prenosimo u cjelosti: 

Dvadeset dve godine posle zločinačke agresije NATO alijanse, Tomas Šib, ambasador Nemačke, zemlje koja je osnovala zlikovačku «OVK», zemlje koja je samo u 20. veku tri puta razarala Beograd, Srbiju i Jugoslaviju, vršeći nad srpskim civilima genocidne zločine, pa još u danima našeg bolnog prisećanja na ubijene građane, uništeno spomeničko nasleđe i knjižno blago u šestoaprilskom bombardovanju srpske prestonice, izjavljuje da je rat protiv SR Jugoslavije iz 1999. bio opravdan. Štaviše, učitavajući učestalu nemačku praksu zločina protiv mira sa elementima genocidnosti, poričući istorijske činjenice o genocidu nad Srbima 1999, on je izjavio da je agresija protiv SR Jugoslavije sprečila genocid, misleći na kosmetske Albance kao žrtvu.

Zbog nevino ubijenih, stradalih i proteranih, zbog pravde, dostojanstva i istine, od Vlade Srbije zahtevamo da nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova uputi zahtev za opoziv ambasadora Šiba.

Beograd, 8. april 2021.   

         

Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije:

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Bogoljub Šijaković

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Časlav Koprivica