Logo Spnj

Саопштење уочи парламентарних избора 2020. српског покрета “Његош”

На парламентарним изборима 30. августа 2020, не гласа се за партијске листе, ни за партијске лидере, него за име свог народа, – његову аутентичну  историју, културу, језик, писмо  и вјеру. У последњих 20 година, Црна Гора изложена је организованој компромитацији, разарању и обесмишљавању њеног историјског смисла, не од страног окупатора, него од њене власти. Основни конституенти идентитета историјске Црне Горе, – српски језик, писмо, вјера, у духу савремене црногорске државне идеологије, означени су као кривци, који су ометали Црну Гору у њеном слободном и самосталном развоју. Тиме је означен и српски народ као кривац, иако је историјска Црна Гора настала на српском имену, језику и вјери православној.

На овим изборима,  вријеме је за свенародни изборни устанак, у којем ће се мирним путем, у складу са грађанском слободом и личном одлуком бирача, смијенити актуелни режим, који дијели и разара сопствени народ пуне двије деценије, разарајући његове историјске темеље и вјековно устројство цркве.

Генијално  Његошево дјело, пјесника и владара,  уписано је у памћење овог народа, и његове ријечи и данас, у  најдраматичнијим моментима  народног живота, исијавају божанском искром, која нам освјетљава пут у тјескобама и колективним искушењима.  Срби Црногорци, или Срби и Црногорци, и данас ће се препознати у Горском вијенцу, и видјети да ли служе части и имену,  или отпадају од своје вјере и имена. Ко има Његоша, као свог националног и свјетског генија, тај ће знати да брани свој језик, културу, цркву, слободу и у смутним временима. Ако у свијету знају за Црну Гору по Његошу, дужни смо као народ да покажемо да чувамо духовно, културно и цивилизацијско насљеђе свога народа сабрано у дјелу и личности нашег генија и да се ропски не клањамо свјетским силницима, ни домаћим ненародним владарима, него само крсту и смислу, и братској љубави.

На долазећим изборима, у понуђеним политичким идејама, уочићемо и оне, који се залажу за овакве вриједности, тј. за модерну али ипак  његошевску  Црну Гору.

Гласање за њих, добар је глас и сопственом народу!

За Српски покрет „Његош“,

Милутин Мићовић

Датум: 24. 08. 2020.