Sveti Spiridon Plakat

Сарадња херцегновске и тршћанске Црквене Општине Свети Спиридон, у сусрет обиљежавања три вијека Топаљске Комунитади

Чланови хора Свети Сава који ради при храму Светог Архангела Михаила, представници Црквене општине топаљско-херцегновске и Општине Херцег Нови отпутовали су за Трст гдје ће у недељу присуствовати свечаности у цркви Светог Спиридона. Повод је успостављање још боље сарадње и подршка тршћанске Црквене општине Свети Спиридон у оранизовању великог јубилеја, 300 година Топаљске комунитади, која ће бити прослављена у Херцег Новом на Спасовдан ове године, објашњава старјешина храма Светог Архангела Михаила на Белависти, отац Никола Тодоровић за радио Јадран из Херцег Новог.

-Указала се прилика и Божији благослов да одемо у Трст, који су вјековима походили наши људи. Знамо да је више пута у Трсту био Његош, Вук Караџић, Доситеј Обрадовић и други великани наше историје, али и да су Трст, између осталих, градили и чланови познатих новских породица. Поменућу само неке од њих, знаменитих Новљана, Бокеља, а то су Војиновићи, Павловићи, Дуковићи и други који су у том граду оставили дубок траг, прије свега у својим задужбинама. Они су, што је понос свих нас и наших предака, саградили храм Светога Спиридона. Путујемо на позив те тршћанске Црквене општине. Хор ће бројати 40 чланова под диригентском палицом Сање Радовић која је успјела за кратко вријеме да хор оплемени новим члановима и увјежба репертоар, казао је отац Никола.

У пратњи су архијерејски намјесник отац Радомир Никчевић, отац Никола Тодоровић, отац Владан Пантелић и ђакон Зоран, затим предсједник Црквене општине Зоран Лазаревић. Из Општине Херцег Нови у Трсту ће бити предсједник Стеван Катић са члановима кабинета, који ће такође представити Херцег Нови и поздравити домаћине црквене општине која је, како каже отац Никола, једна од најугледнијих у православном свијету и која има посебан статус – аутономију, добијену још у вријеме Марије Терезије.

-Не идемо само туристички или само као поклоници православним светињама већ са намјером да успоставимо сарадњу и да добијемо и њихову подршку како би прослава нашег јубилеја добила још већи значај. И пристоји то јубилеју који нас чека. Посјетићемо и градоначелника Трста, а надам се да ћемо бити у прилици да посјетимо и титуларног дужда венецијанског, који је тада прије 300 година, дао титулу Топаљске комунитади ради заслуге српских војника у одбрани тадашње Млетачке републике, објаснио је отац Никола.

Путовање је прилика да обиђу Сплит, два древна манастира Крка и Крупа, Книн, а потом и историјске споменике и знаменитости Трста.

-У недељу је најсвечанији дан, свечаност због које идемо и у којој учествујемо. Наш хор ће одговарати на литургију коју ћемо служити сви, свештенство које долази из Херцег Новог и уз саслужење оца Рашка Радовића који је родом Морачанин а већ 30-так година је тршћански парох. Потом ће бити одржана свечана академија, наступиће хор Свети Сава, дјеца са вјеронауке која ће извести пригодан програм, а здравицу Светом Сави упутиће дјечак Милош Богдановић. У име свих нас бесједу ће одржати отац Радомир Никчевић, а поздравно слово у име нашег града упутиће предсједник Општине Стеван Катић. Надам се да ће ово наше путовање бити благословено, свима нама на духовну корист и са надом да што достојније, свечаније обиљежимо наш велики јубилеј који ће се десити 40 дана након Васкрса, на Спасовдан у храму на Топлој, поручио је отац Никола.

Припреме за прославу Спасовдана почињу наредне седмице, а осим сређивања и уљепшавања храмова на Топлој и на Белависти, планирано је и отварање музеја у просторијама гђе је Његош учио школу на Топлој.

-То је задатак који је пред нама. Биће изложен инвентар који представља тај период, богослужбене књиге, путир из којег се причешћивао Његош који се чува на Топлој. Надам се да ћемо тада још поноснији бити и ма гдје да кренемо да ћемо моћи рећи да смо људи који чувају своју традицију и предање, а поштују туђе, казао је отац Никола Тодоровић.