Plakat Za Krstovdan 2022

Sedmi “Dani Patrijarha Pavla”

Sedma po redu manifestacija „Dani Patrijarha Pavla“ u Čačku sa ograncima u Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu, počeće na Krstovdan, 27. septembra 2022. godine, svečanostima u manastiru Blagoveštenje kablarsko u Ovčar Banji.

Program svečanosti se realizuje kroz molitveno okupljanje na Svetoj liturgiji, sa početkom u 8 časova. Nakon toga, manifestacija se nastavlja u porti manastira, gdje će biti postavljena izložba ručno rađenih krstova koji su nagrađivani prethodnih godina, kao i krstovi sa ovogodišnje drvorezbarske kolonije, uz prigodan program, horsko pojanja, dodijelu nagrade za najbolji krst i zahvalnica učesnicima kolonije 2022. godine.

I ove godine na ovom svetom mjestu gdje je Gojko Stojčević primio monaški postrig i dobio ime Pavle i gdje je redovno, kao episkop raško prizrenski i patrijarh srpski, dolazio do kraja ovozemaljskog života, okupiće se predstavnici mjesta ogranaka manifestacije .

Molitveno okupljanje sveštenstva, monaštva i naroda ima veliku simboliku – sabiranje oko ideje uznošenja darova u čast Patrijarha Pavla, ugledanje na čovjeka koji nam je približio Jevanđelje i Hrista.

“Ovim sabranjem doprinosimo širenju ideje baštinjenja vrijednosti bogougodnog djela Patrijarha Pavle dok je bio na zemlji. Ugledajući se na njega, popravljamo sebe, a drugima približavamo ideju činjenja i postupanja, uvek i u svakoj prilici, po standardima Oca našeg i Sina Njegovog, Gospoda Isusa Hrista. Tim delom Patrijarha Pavla osvetljavamo naše puteve do carstva vječnog života”, saopštili su organizatori.

Svečanost organizuje udruženje „Pavle – život po Jevanđelju“ u saradnji sa Eparhijom žičkom, pod pokroviteljstvom grada Čačka i uz pomoć Turističke organizacije Čačka i drugih javnih ustanova i ustanova kulture grada Čačka.