Трг од ћирилице

Сјутра почиње седми “Трг од ћирилице”

Седми Трг од ћирилице, који се ове године одржава у Херцег Новом, Цетињу, Подгорици и манастиру Морача под слоганом У имену Божјем је суд и правда, познатој мисли Св. Петра Цетињског, биће уприличен у од 15. до 28. августа.

Према ријечима протојереја-ставрофора, Радомира Никчевића, архијерејског намјесника херцегновског, манифестација, која ће протећи у години јубилеја, почиње на дан Св. великомученика Стефана, славе Твртка првог Котроманића, оснивача града, а окончава на дан Успенија Пресвете Богородице.

Отварање ће бити уприличено у Његошевој школи на Топлој у 12 сати, а након поздравне ријечи предсједника Херцег Новог Стевана Катића манифестацију ће отворити Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије бесједом о Светом Петру Цетињском.

Са оцем Радомиром програм овогодишњег Трга од ћирилице на данашњој конференцији за новинаре представила је Јасмина Леповић, администратор Црквене општине херцегновске .

Сутра у 9 часова Свету архијерејску литургију у цркви Св. Спаса на Топлој служиће Митрополит црногроско-приморски Амфилохије са свештенством, потом ће наступити хор Св. Сава, док је за 12 часова у Његошевој школи предвиђено отварање Трга од ћирилице. Прво ће се обратити предсједник Општине Стеван Катић, а бесједу о Св. Петру Цетинском уприличиће Митроплит Амфилохије.

У башти Музеја у 21 час, биће одржано поетско вече Чекај ме, ја ћу сигурно доћи у којем ће учествовати Винка Перишић Шаренац, Вишња Косовић, Милун Ђурђевац, Бранка Денда, Ксенија Матовић, Снежана Вукићевић Чворо, Урош Вулиновић и Оливера Доклестић.

У цркви Св. Фјодора Ушакова у Херцег Новом, 16. августа у 9 сати Свету архијерејску литургију, са свештенсвом топаљско-херцегновске Црквене општине, служиће Митрополит Амфилохије. За 11 часова предвиђен је програм дјеце из Херцег Новог, полазника вјеронауке, док ће у 19 часова на Цетињу о 100 година од обнове Пећке патријаршије и упокојења Митроплита Митрофана Бана, говорити др Жарко Лековић, протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Програми се од 17. августа враћају у Херцег Нови, у 21 час у порти цркве Св. Спаса на Топлој биће одржано Српско (народно) и вјерско (православно) осјећање у листу Глас Црногораца из броја у број, које ће представити др Милена Мартиновић и публициста Јован Маркуш.

У 21 час 18. августа, такође у цркви Св Спаса на Топлој на тему О Божјим и људским законима, у свјетлу Закона –безакона о слободи вјероисповијести, говориће протојереј др Велибор Џомић, адвокат др Владимир Лепосавић и адвокат Зоран Лазаревић.

На истом мјесту и у исто вријеме дан касније, 19. августа на тему Цариградска црква Свете Премудрости кроз историју, говориће др Дарко Ђого, док ће тему Претварање српског културног насљеђа у туђе представити мр Драган Давидовић и др Борис Брајовић.

На истом мјесту и у исто вријеме 20. августа о теми Српски језик у званичној и незваничној употреби у Црној Гори, говоре професори који су 2004. године избачени из школа јер су се побунили против преименовања језика у црногорски: Веселин Матовић и Весна Тодоровић, и Епископ будимљанско никшићки г. Јоаникије.

Дан касније, 21. августа, порта цркве Св. Спаса биће домаћин презентацији књига Писма из Италије и О Црногорцима Љубе Ненадовића, о којима ће говорити др Живко Ђурковић и протојереј Миодраг Тодоровић. У наставку ће наступити КУД Копаоник из Лепосавића.

22. августа такође у порти цркве Св. Спаса Епископ др Атанасије Јевтић, др Зорица Никитовић, монаси Серафим и Гаврило из манастира Добрун, иначе преводиоци и издавачи Законоправила Св. Саве, говориће о 800 година бесједе Светог Саве о правој вјери – Законоправило Св.Саве. Наступиће и КУД Копаоник.

У порти манастира Св. Симеона Мироточивог у Подгорици у 23. августа 21 сат биће одржано књижевно вече Удружења књижевника Црне Готре, То је онај живот гдје сам пао и ја, које је посвећено пјеснику Владиславу Петковићу Дису, поводом 140 година од његовог упокојења.

Такође у Подгорици, 24. августа у 21 час, биће одржано поетско вече чланова Удружења књижевника Црне Горе.

У порти цркве Св. Спаса на Топлој 25. августа на тему Пандемија и слобода вјере ће говорити др Батрић Бабовић, адвокат Зоран Лазаревић и Божо Кнежевић. Наступиће и хор Светога великомученика Станка из Никшића.

Дан касније, 26. августа, на истом мјесту и у исто вријеме о теми Стари и нови човјек као библијска и социо политичка категорија, говориће др Душан Крцуновуић и јереј мр Зоран Миљанић. Претпооследњег дана Трга од ћирилице у манастиру Морача, 27. августа, биће уприличено образложење и додјела награде Печат херцег Шћепана и Ћириличник, а наступиће хор Светог апостола и еванђелисте Марка.

У самој завршници, 28. августа, у манастиру Морача, у 9 часова Митроплит Амфилохије служиће Свету божанствену литургију, док је за 12 часова предвиђено предавање Митроплита Амфилохија, др Васиља Јововића и Драгише Дожића, на тему Седамдесет година од упокојења Патријарха Гаврила Дожића. Одломке из Мемоара читаће свештеник Никола Радовић.

Извор: РТХН