episkop joanikije

Slava crkve Svetog Nikolaja u Vojnom Selu kod Plava

Ime: 22.05.2019 Vladika Joanikije; Opis: Slava crkve Svetog Nikolaja u Vojnom Selu kod Plava Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, u srijedu 22. maja 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju, povodom praznika Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, hramovske slave crkve, posvećene Svetom Nikolaju u Vojnom Selu kod Plava.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda.

Današnji praznik i hramovnu slavu sabranima je čestitao Preosvećeni Episkop Joanikije, podsjetivši da česne moštiji Svetog Nikolaja, koje su na ovaj sveti dan prenijete iz Mire Likijske, počivaju u Bariju i sabiraju sve hrišćane. Spomen Svetog Nikolaja, po Vladikinim riječima, naročito, poštuju pravoslavni hrišćani i pritiču njegovim moštima, kao i pobožni katolici, svi mu se mole, jer je Sveti otac Nikolaj, u vrijeme zemaljskog života, vjerno služio Gospodu Isusu Hristu, Svetoj Trojici i Crkvi Božjoj, nosio Boga živog u svom srcu, u svojim mislima, u svojoj duši.

Uz blagodatnu pomoć Božju, dodao je Vladika, činio je ljudima mnoga dobročinstva i čudesa, bolesne liječio, nemoćne podizao, siromašne tješio i pomagao, tužne obodravao, a svetu pravoslavnu vjeru štitio kao zenicu svog oka.

„Sveti Nikolaj se u Crkvi Božjoj proslavlja i poštuje kao apostol Hristov i uvijek ga pominjemo poslije Svetih apostola, koji su bili svjedoci Hristovih djela, svjedoci Njegovog vaskrsenja, a Sveti Nikolaj, koji je živio, nekoliko vjekova poslije apostola, svojim duhovnim očima je vidio Hrista Gospoda i nastanio Ga u svom srcu“, besjedio je Episkop  budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Domaćini slavlja u Vojnom Selu, u spomen Svetog Nikolaja Mirlikijskog, bili su: Milutin, Veselin, Martin i Ranko Turković. Zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi, koju je ovim povodom, pripremio Siniša Radenović.