Слава херцегновске руске цркве Светог Фјодора Ушакова

Слава херцегновске руске цркве Светог Фјодора Ушакова

Руска црква Светог Фјодора Ушакова у Херцег Новом данас је прославила своју славу.

Богослужило је свештенство херцегновског протопрезвитеријата на челу са протојјерејем-ставрофором Радомиром Никчевићем, архијерејским протопрезвитером херцегновским.

У пастирској бесједи отац Радомир је рекао да хришћани не раде ништа друго него се дотичу Христових хаљина.

“Ево овдје храма Светога Фјодора Ушакова, адмирала. Рекли бисмо, како може један ратник, војсковођа, један човјек који је командовао да се убијају људи, бити свети. Може бити свети управо због тога што се и он дотакао хаљине Христове, што је прије свега, прије свог адмиралског чина, прије животног назначења био истински и прави хришћанин”, рекао је отац Радомир.

Додао је да се прави хришћанин, било у ком послу да се налази, спасава у ономе у чему јесте.

“И то је велики дар Божји – да сваки човјек може да се спаси у оном што јесте, радећи оно што му омогућава да служи другима. Да служи својој души прије свега, да служи својој породици, да служи своме народу”, рекао је он и додао да Свети Фјодор Ушаков није служио само своме народу него читавом православљу.

Нагласио је да је најљепши споменик овом светитељу управо овај храм у Херцег Новом.

“То је најљепши споменик за једнога човјека који није имао породицу и који је живио као монах, који је служио Богу тако што је бранио свој народ од оних који су хтјели да узму оно што им не припада”, рекао је прота Радомир Никчевић.

Радосав Рајо Војиновић