Slava hercegnovske ruske crkve Svetog Fjodora Ušakova

Slava hercegnovske ruske crkve Svetog Fjodora Ušakova

Ruska crkva Svetog Fjodora Ušakova u Herceg Novom danas je proslavila svoju slavu.

Bogoslužilo je sveštenstvo hercegnovskog protoprezviterijata na čelu sa protojjerejem-stavroforom Radomirom Nikčevićem, arhijerejskim protoprezviterom hercegnovskim.

U pastirskoj besjedi otac Radomir je rekao da hrišćani ne rade ništa drugo nego se dotiču Hristovih haljina.

“Evo ovdje hrama Svetoga Fjodora Ušakova, admirala. Rekli bismo, kako može jedan ratnik, vojskovođa, jedan čovjek koji je komandovao da se ubijaju ljudi, biti sveti. Može biti sveti upravo zbog toga što se i on dotakao haljine Hristove, što je prije svega, prije svog admiralskog čina, prije životnog naznačenja bio istinski i pravi hrišćanin”, rekao je otac Radomir.

Dodao je da se pravi hrišćanin, bilo u kom poslu da se nalazi, spasava u onome u čemu jeste.

“I to je veliki dar Božji – da svaki čovjek može da se spasi u onom što jeste, radeći ono što mu omogućava da služi drugima. Da služi svojoj duši prije svega, da služi svojoj porodici, da služi svome narodu”, rekao je on i dodao da Sveti Fjodor Ušakov nije služio samo svome narodu nego čitavom pravoslavlju.

Naglasio je da je najljepši spomenik ovom svetitelju upravo ovaj hram u Herceg Novom.

“To je najljepši spomenik za jednoga čovjeka koji nije imao porodicu i koji je živio kao monah, koji je služio Bogu tako što je branio svoj narod od onih koji su htjeli da uzmu ono što im ne pripada”, rekao je prota Radomir Nikčević.

Radosav Rajo Vojinović