Slava hrama u Topčideru

Slava hrama u Topčideru

Ime: 11. 07. 2022-PATRIJARH- TOPCIDER; Opis: Slava hrama u Topčideru Tip: audio/mpeg

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, 12. jula 2022. godine Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je svetom arhijerejskom Liturgijom u hramu posvećenom ovim svetiteljima u Topčideru.

Patrijarhu Porfiriju sasluživao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop g. Georgije, umirovljeni kanadski, protojereji-stavrofori Branko Topalović, Ilija Šmigić i Slavko Stevanović, protojereji Stevan Stevanović, Branislav Jelić, jerej Srećko Bogićević, protođakon Radomir Vrućinić i đakon Nenad Idrizović.

Besedeći nakon pročitanog jevanđeljskog začala vladika Georgije je istakao da su Sveti apostoli Petar i Pavle bili ljudi po svemu različiti, različiti i po karakteru i po obrazovanju, ali su bili u Hristu ujedinjeni.

Po zaamvonoj molitvi patrijarh Porfirije je predvodio litiju oko hrama, a zatim je osveštao slavske darove.

”Treba da imamo Svete Apostole Petra i Pavla kao uzor i kao primer za ugled, naročito ono što jeste smisao života, a što je bio njihov svakidašnji sadržaj, a to je ljubav i to ne obična, sentimentalna ljubav, nego egzistencijalna ljubav u odnosu na Boga, a onda iz te ljubavi u odnosu na Boga i njihova međusobna ljubav,” istakao je patrijarh Porfirije u svom pozdravnom slovu.

Izvor: Radio Slovo ljubve