Архангели слава

Слава манастира светих архангела код Призрена

Име: 27. 07. 2019 Slava Prizrenskih Arhangela; Опис: Слава манастира светих архангела код Призрена Тип: audio/mpeg

Манастир Светих Архангела код Призрена, задужбина цара Душана прославио је на празник Сабора Светог архангела Гаврила, у петак 26. јула 2019. године храмовску славу

Свету литургију служио је Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслуживање архимандрита Партенија из Солуна, свештенства, монаштва и у присуству верника, који су у Свете Архангеле по обичају пристигли из разних крајева. Око 350 вјерника и гостију из Црне Горе, Новог Сада, Београда, Крагујевца и других крајева наше земље окупило се у задужбини цара Душана коју је овај српски владар подигао и у којој је је био сахрањен.

Литургијском бесједом се вјерницима у току светог богослужења обратио Преосвећени Владика Теодосије који је честитао славу игуману Михаилу и братији и поучио вјернике о значају данашњег празника и сабирања у косметским светињама.

У току Свете лутургије Свету тајну крштења примили су Гаврило Радовић из Мојковца и Магдалена и Драгољуб Марковић из Приштине расељени у Прилужја, рођени на данашњи дан.

Опширније о манастиру Светих архангела код Призрена чућете у емисији Косметска кандила у суботу 27. јула од игумана ове Светиње Архимандрита Михаила који ће говорити и историјату, обнови, животу и страдању ове Светиње посебно о страдању оца Харитона.

На тонском запису и фотографијама благодаримо професору и новинару из Ораховца Оливери Радић