Mitropolit Tološi

Slava tološke crkve Svetih Makaveja, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Ime: 14.08.2019 makaveji Tolosi; Opis: "14.08.2019_makaveji Tolosi". Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom, slavskom Litijom i blagosiljanjem slavskog kolača u podgoričkom naselju Tološi danas je proslavljen praznik Svetih mučenika Makaveja – slava tamošnjeg hrama.

25Načalstvovao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, uz sasluženje podgoričkog sveštenstva i molitveno učešće vjernog naroda.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je podsjetio da danas slavimo i iznošenje Časnoga Krsta i rekao da su se Sveti Makaveji, koje takođe danas slavimo, na dvjesta godina prije Hrista raspeli za svetinju Božju i mučenički postradali braneći zakon Božji i braneći svetinju hrama jerusalimskog.

Otac Predrag Šćepanović

Nakon pričešća vjernih, Mitropolit Amfilohije je predvodio Litiju oko hrama, a onda blagosiljao i prelomio slavki kolač.

Mitropolit Amfilohije je na kraju čestitao slavu sabranima, a domaćin slave Budimir Vidaković predao je domaćinstvo za narednu godinu Mišku Radonjiću

Starješina hrama protojerej Predrag Šćepanović zablagodario je Mitropolitu Amfilohiju, braći sveštenicima i vjernom narodu sabranom na današnjoj svetkovini.