Грачаница 4

Сликарка Маја Тодић најавила “Видовданске свечаности“ у Грачаници

Име: 01.06.2021 Maja Todic gracanica; Опис: Сликарка Маја Тодић Тип: audio/mpeg

Сликарка Маја Тодић уредник ликовних програма у Дому културе Грачаница најавила је изложбу слика недавно преминулог умјетника Милоша Шобајића, добитника награде „Лонгин“ 2019. године, којом ће вечерас у 20 сати бити свечано отворене Видовданске свечаности и обиљежен почетак рада 23. грачаничке ликовне колоније „Видовдан 2021“ у Дому културе у Грачаници.

,,Ликовна колонија траје десет дана а у њој увијек учествује десет сликара. Обавезно ћемо за то вријеме посјетити манастир Високи Дечани и царски Призрен. У колонији учествују сликари: Љиљана Бурсаћ (Београд), Рајко Каришић (Београд), Марија Јевтић Дајић (Нови Сад), Ервин Ћатовић (Приштина), Данило Вуксановић (Нови Сад), Тамара Осмајлић (Беране), Драган Бартула (Лозница), Стефан Стевановић (Баточина), Стојан Миланов (Београд) и Весна Сушић (Никшић)“- казала је Маја Тодић.

Маја је са нама подијелила и свој први сусрет са великим умјетником Милошем Шобајићем кога је упознала прије двије године у Грачаници.

,,Чим је дошао у Грачаницу тражио је да посјети Газиместан. Био је особа у којој се срео одрастао човјек и дијете. Много се радовао награди ,,Лонгин 2019.“ Био је очаран Високим Дечанима, желио је да се тамо вјенча са својом супругом Мајом“- сјећа се Маја.

У оквиру овогодишњих Видовданских свечаности наћи ће се и 17. меморијални турнир „Димитрије Поповић“, опера за дјецу, затим промоције књига, концерти, 20. Смотра дечијег фолколора, промоција издања и часописа „Стремљења“, изложбе слика, избор за Косовку девојку и остало.

Ове године ће бити обиљежени велики датуми наше прошлости: седам вијекова од изградње Манастира Грачанице и исто толико од упокојења њеног ктитора краља Милутина.

Овим поводом ће бити отворена реновирану Галерију грачаничког Дома културе, коју је подржао Арно Гујон и његова организација „Солидарност за Косово”.

Покровитељи Видовданских свечаности, колоније и изложбе су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Скупштина града Приштина-Грачаница, Општина Грачаница, Министарство културе Републике Србије.

Сви програми и манифестације ће се одржавати у складу са тренутно важећим прописима локалних власти о пандемији ковид-19, напомињу из Дома културе „Грачаница“.

Слободанка Грдинић