Спасовдан у барском Саборном храму

Спасовдан у барском Саборном храму: Ево радоснога дана – наша људска природа се узнијела до Престола Божијега

Празник Вазнесења Господњег – Спасовдан торжествено је прослављен у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

 

Светом литургијом началствовао је протојереј Младен Томовић уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Зековића, протојереја Љубомира Јовановића и свештеника Украјинске православне цркве Московског патријархата оца Димитрија.

За пјевницом су одговарали Василије Ускоковић и Радмила Вујановић.

Након прочитаног зачала из Светог јеванђеља, сабраним вјерницима у храму Господњем, обратио се отац Младен.

“Драга браћо и сестре, ево великога, радоснога дана и велике побједе за нас људе, да славимо велики Господњи празник Вазнесења Господњега – Спасовдан, како је прозван у нашем народу. И са великим правом наш народ каже Спасовдан, јер је Свети Спас, то јест Господ наш Исус Христос, узнио и вазнио људску природу до Престола Свевишњега Бога Оца и сјео Богу с десне стране. Ово Јеванђеље по Луки, које смо прочитали, говори нам о томе – о Вазнесењу”, бесједио је отац Младен Томовић и додао:

“То је та радост која је нама дата, радост да се наша људска природа узнијела до самога Престола Божијега. То је то човјекољубље, милост Божја која се нама људима даје и тога морамо бити увијек свјесни, да се увијек подсјећамо на то да када дођемо у неко искушење, у неки положај или моменат када ћемо сагријешити. Сјетимо се шта је Господ за нас урадио и то ће нам бити као подсјетник да се пробудимо и оставимо гријеха, да се утврдимо у вјери, да се Богу помолимо и на тај начин сачувамо душу своју, срце своје, ум свој. Господу нашем који диван у свим Светима својим, који је узнио нашу људску природу до Престола Свевишњега, нека је слава и хвала у вјекове вјекова, амин!”

Сви вјерници који су се припремали за Свето причешће, приступили су Светој чаши и причестили се Тијелом и Крвљу Господњом.

PQG_1108

Дејан Вукић / Весна Девић
Фото / видео: Дејан Вукић