Spasovdan u Mileševi

Spasovdan u Mileševi; bogoslužili izabrani Mitropolit Joanikije i Episkop Atanasije

Ime: 10.06.2021 Beseda Mitropolita Joanikija i episkopa Atanasija u Milesevi; Opis: Spasovdan u Mileševi Tip: audio/mpeg

Slavske svečanosti u manastiru Mileševi povodom obeležavanja hramovne slave počele su u navečerje praznika Vaznesenja Gospodnjeg u sredu 9. juna 2021. godine svečanim prazničnim bdenijem koje je služio Njegovo preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije uz sasluženje više sveštenoslužitelja Eparhije mileševske.

Bdeniju su prisustvovali skoro svi sveštenici i sveštenomonasi Eparhije, nakon kojeg je upriličen pastirski sastanak prvopastira Eparhije mileševske sa sveštenicima, sveštenomonasima i sveštenođakonima Eparhije.

Sutradan su mileševska zvona oglasila dolazak uvaženog gosta Njegovog visokopreosveštenstva izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija koji je predstojao Božanskom liturgijom uz sasluženje Episkopa Atanasija, deset sveštenoslužitelja i dva sveštenođakona Eparhija budimljansko-nikšićke, sremske i mileševske.

Posle zaamvone molitve svi su, predvođeni arhijerejima, krenuli u trokratni ophod oko svetog hrama uz čitanja Jevanđelja i mali pomen na grobu blaženoupokojenog Episkopa mileševskog Vasilija. Po povratku u hram prelomljen je slavski kolač i osveštano slavsko žito koje su pripremile mileševske monahinje sa svojom igumanijom mati Akvilinom.

Preosvećeni Episkop mileševski Atanasije se nakon službe zahvalio uvaženom i dragom gostu Mitropolitu Joanikiju što je našao vremena i imao ljubavi da dođe u Mileševu na ovaj veliki dan i zajedno sa svima uznese molitve i blagodarnost Bogu za sve darove koje nam nesebično pruža a zatim pozvao Visokopreosvećenog Mitropolita da uputi pouku vernom narodu koji se u velikom broju sabrao u mileševskoj svetinji.

Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije čestitajući praznik i slavu Mileševe je rekao da je ljudska priroda Hristovim Vaznesenjem dobila večno Carstvo Božije:

– Gospod Isus Hristos, pre nego što se vazneo na nebo, govorio je svojim svetim učenicima i Apostolima da se ne razilaze nikud iz Jerusalima nego da prebivaju zajedno na molitvi dokle se ne obuku u silu sa visine. Kada se On vazneo na Nebo, On nas nije napustio. On se uzneo ka Svome Ocu sa ljudskom prirodom da proslavi ljudsku prirodu. Onaj Isti Hristos koji je na Krstu stradao na Golgoti i izgledao nemoćan tada je zapravo pokazao najveću moć jer je tada uništavao smrt. Ali, to ljudi nisu mogli da vide svojim telesnim očima niti da razumeju svojim ograničenim ljudskim razumom. I taj isti Hristos u telu je Vaskrsao. Ono telo koje je izdahnulo na Krstu ono je pobedilo smrt.

On nas je učinio učesnicima svoje pobede i svoje večne slave. On kada se uzneo na nebo seo je sa desne strane Boga Oca. Ne treba to da shvatimo u nekom prostornom smislu, nego to zapravo znači da je ljudska priroda dobila najveću čast i slavu, besmrtnost i večno Carstvo Božije. To je naša priroda jer se Gospod Isus Hristos sjedinio sa nama. On se vazneo i proslavio, ali je sa nama. Ne možemo da ga vidimo svojim telesnim očima jer je On u onome svetu koji blista takvom slavom da ljudske oči, grešne i pomračene, ne mogu da vide tu slavu dokle su u ovome svetu. A to ima i dublji smisao. Da se ne vezujemo za ovaj vidljivi svet preko svake mere. Mi smo svakako deo ovoga sveta, ali sve je to truležno, privremeno i propadljivo, a čovek je rođen za večnost i za večnu radost i večnu slavu. Da bude u zajednici sa Bogom kroz Isusa Hrista Gospoda našega.

Ako se molimo istinski, ako vršimo Njegove zapovesti, sam Gospod Isus Hristos prebivaće u našem srcu i Duh Njegov Sveti će nas poučavati – poručio je Mitropolit Joanikije.

Nakon završene svete službe izveden je kulturno-umetnički program u kome su učestvovali članovi KUD Doma kulture iz Prijepolja, kao i frulaši, recitatori, narodni guslari i drugi.

U Riznici manastira Mileševe postavljena je trpeza sa koje su se poslužili svi koji su došli da podele radost hramovne slave sa mileševskim sestrinstvom i punotom Eparhije mileševske.

Treba pomenuti da su među brojnim gostima koji su uzeli učešće u ovim slavskim svečanostima bili i predstavnici lokalnih vlasti iz svih opština na kojima deluje Mileševska eparhija, kao i predstavnici Islamske zajednice. Sve njih su Mileševa i Sveti Sava primili pod svoje okrilje saborno i sa puno ljubavi.

Izvor: Eparhija mileševska