Bosiljka Zlata

Спомен светих Новомученица Злате Меглинске и Босиљке Пасјанске

На данашњи дан Света Православна Црква слави спомен светих Новомученица Злате Меглинске и Босиљке Пасјанске, две велике али и једине српске светитељке које су уписане у календар наше цркве из реда мученица пострадалих за веру хришћанску у новије време српске историје. Прослављајући Бога у светима Његовим, овом приликом, уз кратка пролошка житија, приносимо и акатисте спеване у част Новомуеница Злате и Босиљке, верујући да оне помажу свима у невољама који их са вером и љубављу призивају. Рецезент акатиста Новомученице Злате је Блаженопочивши Митрополит Амфилохије а рецезент акатиста Новомученице Босиљке Пасјанске је Епископ рашко-призренски Г. Теодосије. Акатисте је, у Славу Божију, саставила монахиња Олимпијада Кадић.

Света Новомученица Злата Меглинска рођена је у селу Слатини у Меглинској области, од сиромашних сеоских родитеља, који имаху још три кћери. Св. Злата беше кротка и побожна девојка, мудра мудрошћу Христовом и златна не само по имену него и по срцу богобојажљивом. Када Злата једном изађе на воду, ухватише је неки бесрамници Турци и одвукоше у своју кућу. Када јој један од њих нуђаше да се потурчи и да му буде жена, неустрашиво одговори Злата: „ја у Христа верујем, и Њега јединога знам као Женика свога; Њега се нећу одрећи никада, макар ме ви и на хиљаде мука метнули и на комаде исекли“. Тада јој дођоше родитељи њени са сестрама. И рекоше јој родитељи: „кћери наша, смилуј се себи и нама, родитељима својим и сестрама, одреци се Христа привидно, да будеш срећна и ти и ми, а Христос је милостив, опростиће ти грех, учињен у нужди живота“. И плакаху горко родитељи бедни и сестре и рођаци. Но витешка душа св. Злате не даде се победити ђаволским замкама. Она одговори родитељима својим: „кад ме ви саветујете да се одрекнем Христа, истинитог Бога, нисте више родитељи моји ни сестре моје; имам оца Господа Исуса Христа, и мајку Богородицу, и браћу и сестре – светитеље и светитељке“. Тада је Турци бацише у тамницу, где лежаше три месеца; и извођаху је сваки дан и шибаху док крв њена не затопи земљу. Најзад је обесише стрмоглав и подложише ватру, да би се од дима угушила. Но Господ беше са Златом и даваше јој силу у страдању. На послетку је обесише о дрво и исекоше сву на мале комаде. И тако ова мужествена девица предаде дух свој Богу и пресели се у рајска насеља, 1796. год. Комаде њених моштију разнеше хришћани по својим домовима ради благослова.

АКАТИСТ НОВОМУЧЕНИЦИ ЗЛАТИ МЕГЛИНСКОЈ

            Кондак 1

О, милогласни Херувими, што сте дјеву Злату славопојем вечним ублажили, молимо недостојни, Творца умолите страдања њена да опевамо, достојну хвалу да светој принесемo и да Христа Бога смерно прославимо, појући јој:

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

            Икос 1

             Благословом својим Бог те даривао, божанственим златом душу ти украсио, небеском те љубављу Својом увенчао, Ангеле на Небу тобом распевао, и све људе Божије крвљу твојом обасјао да ти поју:

Радуј се, Злато, голубице мила!

Радуј се, благочестном вером све си позлатила!

Радуј се, у срцу си тихо Цара Славе свила!

Радуј се, у чедну си душу Небо уселила!

Радуј се, мученичком крвљу Господа си прославила!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

            Кондак 2

             Лепа дјева Христова, ангелскога лика, још је лепшу душу Златица имала, зато је код ђавола завист побудила, који тамну мрежу злобе је исплео и тамошњег Турчина жестоко занео, лепотом га Златином бедно опчинио, па несрећни Турчин страшно се помами, да икако својом Златицу учини! Златином Избавитељу, Христу Богу Спаситељу, запевајмо: Алилуја!

             Икос 2

Одважи се Турчин силни, са дружином сродних безумника, да те, Злато, Христово сијање, са дрýгама кад си послом била, да у мрачној шуми те пресретне и на силу бедно те преотме! Ал` ти си тад, Злато, Христу завапила, до Престола Свевишњег вапај си послала, Свемогућем Богу Спаситељу своме, да те дјеву чедну од злобника сачува! Тада цело Небо силно се потресе и Ангели Божији молитву вазнеше па ти запеваше:   

Радуј се, јер хорови дјева на Небу те чуше!

Радуј се, јер се за те Христу Богу помолише!

Радуј се, Ангели лепотом Небо обасјаше!

Радује се, јер ти венац рајски од песме исплетоше, појући ти:

            Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

            Кондак 3

             Покуша тад бедни Турчин да оружјем свелукавим златну Злату придобије, ал` не знаде, незнабожац, да ће залуд с дјевом Златом тешку битку да војује, јер њој беше најмилије да у срцу непрестано Христу Богу песму поје: Алилуја!

            Икос 3

             Нуди Турчин доброј Злати шуме, поља и градове, наговара младу дјеву да прихвати турску веру, и запрети јоште силник грозном муком и тамницом ако Злата не пристане да његовим буде златом! Одговара њему Злата: „Ја у Христа верујем и Њему се клањам и Њега Јединога знам као Женика свога; Њега се нећу одрећи никада макар ме ви и на хиљаде мука метнули и на ситне комаде исекли!“ Зато јој певамо:

Радуј се, Злато, грлице златоуста!

Радуј се, јер се ниси одрекла Спаситеља Христа!

Радуј се, јер се не убоја страха Турчинова!

Радуј се, јер му смело рече да си невеста Христова!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

             Кондак 4

             Најмрачнијим лукавствима Турци тада прибегнуше, окупише турске жене, њима Злату предадоше да је оне некако приволе на оно што они желе. Но, Злата, дјева мила, душу је мудро оградила Господу се тихо молећи и појући: Алилуја!

            Икос 4

             Заиграше турске жене своје коло око Злате, заплетоше лукавштином, преплетоше турском вером, да би Злату зарад ћара учинили турском женом; ал` залуд им мука беше, златоумну дјеву Злату не склонише њином јаду. Зато Злати, од све душе, принесимо смерну хвалу:

Радуј се, Премудрошћу Божијом ти си сијала!

Радуј се, јер си замке адских змија прозрела!

Радуј се, прелестима овог века лако си одолела!

Радуј се, срцем благоверним нечастивог си победила!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

             Кондак 5

             Наредише онда Турци оцу, мајци и сејама, претећи им грозном силом, да претопе срце Злати – да се милом потурчи или ће је убити а њих на страшне муке ставити! Но, Злата, Божја голубица, оста верна Христу Богу, појући Му чистог срца: Алилуја!

            Икос 5

             Стадоше родитељи Злату наговарати да се на себе смилује и да се Христа одрекне но, не могоше сузе родитеља од љубави Божије дјеву да одвоје. Рече њима света Злата: „Кад ме ви саветујете да се истинитог Бога Христа одрекнем, родитељи моји ни сестре моје више нисте. Имам оца – Бога Христа и мајку – Пресвету Богородицу и браћу и сестре – све Божје Свете.“ Христовој Злати, златној голубици, Светој дјеви Новомученици, певамо зато:

Радуј се, на земљи живећи, за Небом си чезнула!

Радуј се, јер си Христу Богу достојну част одала!

Радуј се, јер ти је љубављу Истине душа пламтела!

Радуј се, изнад земље, срцем, у вечност си се винула!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

           Кондак 6

             Када Турци увидеше да Христову дјеву Злату преластити ничим не могоше, мучењима грозним прибегоше а Злата, као да је на свадби Цара Славе била, радосно је Богу песму узносила, појући Му: Алилуја!

            Икос 6

             Затворише мучитељи Свету дјеву у тамницу, у јарости зверолики, сваки дан је љуто шибаху, па јој кожу са леђа искаишаше и пред њене очи ставише и још усијану шипку кроз уши провукоше, но анђелску Злату не поколебаше! Зато јој певамо:

Радуј се, дјево – делијо, оружјем Божијег благовољења храбро си се борила!

Радуј се, ране Господа свога Христа на себи носила!

Радуј се, јер си у страшноме страдању тајну Крста познала!

Радуј се, благословена, страдању си се радовала!

Радуј се, јер си мученичком крвљу својом грехе наше омила!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

             Кондак 7

             Сред најљућих оних мука, старцу своме духовноме, Тимотеју блаженоме, молбу Злата упућује да се за њу Богу помоли, да се Господ на њу смилује и да је удостоји да страдањем својим Христа Бога прослави и да се, пречиста Божија дјевица, достојно Богу престави појући Му: Алилуја!

            Икос 7

             Молитву је Златину Христос Господ чуо, за уздарје Злати силу Своју послао, љубављу јој превечном душу надахнуо да претрпи све до краја славно да јој певамо:

Радуј се, агнице кротка, са Господом Христом једно си била!

Радуј се, у мучеништву заувек са Христом си се сјединила!

Радуј се, светим смирењем душу си украсила!

Радуј се, у Рај словесни си се уселила!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

            Кондак 8

             Бесни Турци у љутоме јаду свету Злату на дрво обесише и сву је на ситне комаде исекоше док им страшно у ушима одзвањаше њена хвала Богу: Алилуја!

            Икос 8

Златиних чесних моштију остатке благоверни људи тајно покупише и у страху Божијем смерно сахранише певајући:

 Шта се сија с превечних висина?

Је ли сунце ил` су звезде сјајне?

Нит` је сунце нит` су звезде сјајне,

Него душа злаћане девојке,

Душом својом земљу обасјала,

Све хришћане вером позлатила,

и да поју Богу надахнула:

Радуј се, Злато, Христова агнице,

Златозарна Новомученице!

             Кондак 9

             Ангели Божји на Небу се удивише кад су вишње Силе Злату Царском славом увенчале, те усклицима радости Небо обасјаше што ће заједно са њима Господа да слави, појући му вечно: Алилуја!

             Икос 9

             Никакво људско умовање не може да досегне крсним страдањем богопознање, нити красноречивост песника може да опева Славу Христових Мученика којом на Небесима сијају и заједно се са Новомученицом Златом радују, која слуша:

Радуј се, Славо Божија, Ангелом опевана!

Радуј се, Светом Вољом Божијом помазана!

Радуј се, љубављу Истине опасана!

Радуј се, Васкрсењем светим обрадована!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

            Кондак 10

             Ради љубави Христове, презревши сујетно и безбожно живљење и прихвативши радосно мученичко страдање, удостојила си се да измолиш од Владике Христа помиловање свима онима који заступништву твоме прибегавају и Господу Богу свим срцем певају: Алилуја!

            Икос 10

Превечни Цар Славе показа те, Света Новомученице, најсјајнијим светилником Истине када си Христа ради пострадала и мученичком крвљу својом семе нових безбројних хришћана свуда посејала и светлошћу Васкрсења Христовог обасјала све који ти поју:

Радуј се, Мученице златна, духом плäмена!

Радуј се, у огњу страдања разжежена!

Радуј се, посланице Божија, Духом Светим писана!

Радуј се, слушкињо Господња, Речи Божјој верна!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

             Кондак 11

             Иако немоћни пред славом подвига твог да те достојно узвеличамо, Света Новомученице, ипак те молимо: милостиво прими од нас ове смерне хвале којима Госпогу Богу благодаримо што нам је светињом твоје доброте душе осветио да Му радосно певамо: Алилуја!

             Икос 11

Златнија од злата беше Истина којом си дисала и Именом је Божијим пред крвником прославила да би и нас од заблуда Њоме сачувала који ти певамо:

Радуј се, Православља свето знамење!

Радуј се, благоумних похвало!

Радуј се, Вечног Живота благоухање!

Радуј се, Светог Јеванђеља сило!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

            Кондак 12

             Молимо те, Света Великомученице Злато, моли Владику света Христа да опроштај грехова наших добијемо и да се љубављу према Господу удостојимо да Му заједно са тобом, у Царству Небеском, неућутно певамо бесконачну песму: Алилуја!

             Икос 12

Са страхопоштовањем прослављајући твоје мученичко страдање, Новомученице Злато, молимо те, прими ово наше смерно појање које ти, у Славу Божију, приносимо и Христа Бога славимо, Који се у теби чудесно прославио и вечном радошћу те обрадовао и житеље Неба тобом распевао да ти поју:

Радуј се, у златну Вечност одевена!

Радуј се, мученичким страдањем прослављена!

Радуј се, љубављу Божанском запечаћена!

Радуј се, жртво непорочна, Господом примљена!

Радуј се, Злато, Христова агнице, златозарна Новомученице!

            Кондак 13

О, Света Новомученице Злато, прими сада од нас ове скромне даре и имајући смелост пред Престолом Цара Славе моли се за нас грешне да хришћански живот непостидан и миран проживимо, плодове достојне покајања Господу принесемо и да добар одговор на Страшном Христовом Суду дамо, певајући: Алилуја!

 (Овај се кондак чита три пута а затим: икос 1 и кондак 1)

             Молитва Светој Новомученици Злати Меглинској

             Света Новомученице Христова Злато, која сада на Небесима блаженствујеш и са Ангелима се Христу Богу радујеш, молимо те недостојни, прими ово мало мољење и услиши све којима је потребно твоје, пред Престолом Свевишњег, заступање, да нас Господ помилује и да свима дарује од Бога спасење и да се у Дан Страшнога Суда удостојимо са десне стране Цара Славе заједно са тобом да станемо. Амин.

Тропар, глас 1.

 Страдањем својим
житије земаљско си преобразила
у небеско божанствено злато;
мученичком крвљу си пројавила
светлост богопознања;
са Гора вечних
дивно светлиш сада са Ангелима,
Новомученице Злато,
молимо те, моли Владику света
да помилује све који поштују
свети спомен твој.

 Кондак, глас 4.

 Као блиставо злато,

свјетлошћу богопознања обасјана,

јавила си се роду своме српскоме,

дјевице пресјајна,

када си пред безбожним мучитељима

Вјеру Православну крвљу својом посвједочила,

и од Турскога јада мученичком смрћу се спасила,

и у наручје Христа, Женика твога, узљетела

као пречиста голубица Царства Небеског.

    Састављено благословом Блаженопочившег Митрополита Амфилохија, 2007. љета Господњег

 

            Света Новомученица Босиљка Пасјанка за Христа Бога мученички је  пострадала на Српском Косову у деветнаестом веку. Ова света Христова дјева, незлобива и простодушна, за земаљску отаџбину имаше од давнина чувено село Пасјане, крај Гњилана, на Лазаревом Косову. У побожној и сиромашној породици растући, васпитавана је у свакој врлини. Одликујући се послушањем и трудољубљем, ову младу девојку, док је у јесен помагала при сакупљању дрва оцу и брату, отеше тројица арнаута, непријатељи Христове вере, и хтедоше је помуслиманити. Како је она то одлучно одбијала, и поред многих мука, јасно исповедивши своју чврсту веру у Господа Исуса Христа, не пристаде на другог изабраника, осим Онога, Који ју је Својом најслађом љубављу неизрециво заручио. Крај реке Лапаштице многим мукама уморена и на крају коњима растргнута, душом узиђе у Небеске брачне одаје да се са Жеником Христом вечно радује. Њене свете мошти узидане су уз стуб храма у њеном родном месту Пасјану. Дана 23. 10. 2019. године у Цркви Преображења Господњег у селу Пасјане код Гњилана, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Г. Теодосија, извађене су из стуба цркве мошти Свете Новомученице Босиљке. Након свечаног чина омивања, новопројављене мошти Свете Босиљке положене су у кивот у Цркви Преображења Господњег да им се верни народ смерно поклања и свету Новомученицу Босиљку у помоћ молитвено призива.

АКАТИСТ СВЕТОЈ НОВОМУЧЕНИЦИ БОСИЉКИ ПАСЈАНСКОЈ

             Кондак 1

             Шта се сија на Косову славном?

Ил` је сунце, ил` су звијезде сјајне?

Нит` је сунце, нит` су звијезде сјајне,

већ је душа пречисте дјевице,

Босиљке Пасјанске Новомученице,

што се кнеза таме не убоја,

нити њега нити му робова,

већ крв своју за Господа проли,

крвљу својом сву земљу обасја

златном Славом Васкрслога Христа

а душа јој Небом замириса

и узлете до сјајних висина

у наручју Божијега Сина

до превјечних ангелских хорова,

који свето Небо разиграше,

и дивну јој пјесму запјеваше:

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице,

            славна Косовска Новомученице!

Икос 1

             Ходите сви вјерни, Господу се помолимо да Свету Босиљку достојно прославимо, у Светој Цркви са Божијим Ангелима и у хору са светим дјевама, да јој дивну пјесму испјевамо  и молитвом да је замолимо да се за нас пред Богом заступи да бисмо јој заувијек пјевали:

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

Кондак 2

У тешка времена народног страдања, у земљи црвених божура, родила си се ти, Божија голубице, и Пасјанска дивна звијездо сјајна, што си ближње душом обасјала, па ти тихо пјесму запјеваше и пророчке ријечи изрекоше: “Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовса Новомученице!” Алилуја!

   Икос 2

             Још док си мала дјевоjчица била, у срцу си Христа Бога свила, док си свете иконе на зиду гледала, и чистим срцем Богу се молила, пјевајући:

Радуј се, Христе, Спаситељу наш!

Радуј се, Божија Мати, која ме чуваш!

Радуј се, Царе Лазо, што са Неба као сунце сијаш!

Радуј се, Ангеле Божији, што ми лијепо пјеваш:

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

            Кондак 3

             Свему роду своме, ти си мила била, укућане своје вазда веселила, оцу и мајчици вриједно помагала, браћи и сестрици срце радовала пјевајући: Алилуја!

Икос 3

             Kao лијепа дјева, Босиљчице драга, смјерном љепотом ти си сијала, и душом дjевојачком свуда мирисала; ко босиок свети, царска биљка славна, ти си чекала да будеш узбрана, достојном руком краснога женика, у славу Божију, на радост свих Пасјана, да ти весело поју:

Ој, ђевојко драга, што гледаш преда се!

Ти одувијек тихо Христу Богу молиш се!

И у колу с другама весело нам појеш!

Радуј се, јер Пасјане врлином радујеш!

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

             Кондак 4

             Љепотом твог лика очаран, чарањем кнеза таме помрачен, љути Арнаутин у себи се зарече да, макар на силу, мора да те има, злоби мрачној обручен, знајући да сила Бога не моли, нити Богу поје: Алилуја!

Икос 4

             Дуго те времена несрећник вребаше, и једном приликом ђаво му поможе да те на силу, са бедном дружином, од оца и браће уграби, који свим срцем Богу завапише да те од црних звјерова избави, а ми ти кличемо:

Радуј се, сунце наше, богозрачно!

Радуј се, јер нам из вјечности Христом Богом сијаш!

Радуј се, Небо наше, миомирно!

Радуј се, јер нас благоухањем рајским распјеваваш!

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовса Новомученице!

Кондак 5

             У средини безбожничкој, безумници помислише да дјеву красну задобише, дјеву која душом блиста, и свим срцем и устима Превјечноме Богу поје, славећи Женика Христа, пјевајући: Алилуја! 

Икос 5

             Покушаше Арнаутин, лијепим ријечима Босиљку дјеву од праве Вјере да одврати и на сваки начин је наговараше да се Христа одрекне и њима се приклони; ал` Христова дјева, Босиљка мирисна, све мрачне приједлоге је одбиjaла док је у срцу свом дјевојачком, непрестано Богу пјевала:

Радуј се, Христе, Спаситељу наш!

Радуј се, Божија Мати, која ме чуваш!

Радуј се, Царе Лазо, што са Неба као сунце сијаш!

Радуј се, Ангеле Божији, што ми лијепо пјеваш:

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

             Кондак 6

             Након многих ријечи и убјеђивања да се Босиљка Христа одрекне и да се туђем Богу поклони, потурчену јој српкињу послаше коју богато дароваше да је лукавим ријечима на њину вјеру склони. Но, Босиљка дивна, тихо се молила и сузе на Небо слала, пјевајући: Алилуја!

Икос 6

             Несрећна жена потурчена чудно Босиљку гледаше и ове јој речи говораше: О, Босиљко сјајна, чедна дјево бијела, ти си овим људима силно омиљела… Одреци се Христа и живот сачувај, и у вијеку овоме ти силно уживај, а Бог је милостив, опростиће свима, као што је мени и свима људима, па ће Он на Небу свима да заблиста, одреци се, слободно, твога Бога Христа!” Ал Босиљка жени храбро одговара: “Ја Женика имам, Сапситеља Христа, и Цара ми Лазу који с` Неба блиста, и његове ријечи срце моје чује, што ми овог часа Светац поручује:

“Не бој се, кћери Босиљка, земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека, већ се радуј,

Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовса Новомученице!”

             Кондак 7

             Арнаутин црни силно се разљути и умом помрачи, па суровим мукама стаде Босиљку свирјепо да мучи, ал` Босиљки храброј, делији – дјевојци, небеском пјесмом срце се разгорје и љубављу Христовом душа јој васкрсе, па запјева Богу: Алилуја!

Икос 7

             Мужаствена дјева, божанственог лика, лијепа Христом Богом, душом боголика, на освету страшну ђавола покрену, што јој душу чисту нико још не дирну, па разјари страшно јадног несрећника, бијесног Арнаута, црног безбожника, те је страшно бедник Босиљку мучио, ал` је тијем мукама вијенац јој исплео, мученички вијенац, вијенац дјевојака, вијенац нових безбројних Косовских Јунака, па јој појемо:

Радуј се, јер си страшне муке, Христа ради, поднијела!

Радуј се, јер си ране Христове на тијелу свом носила!

Радуј се, јер те грозним батинама, Христа ради, бише!

Радуј се, јер те страшном глађу, Христа ради, морише!

Радуј се, јер ти црне косе, Христа ради, посјекоше!

Радуј се, Христа ради, табане ти палише!

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Христова Новомученице!

             Кондак 8

             Јуначки си дјевојачку слабост презрела, силом Крста Часнога ђевола побиједила, несрећног Арнаутина до вијека постидјела, зато те је бјесомучник у гору повео, и са љутом дружином смрћу те погубио, и пречисто тијело твоје бијесан комадао, док ти у Сунце Правде  гледаше и славно Богу пјеваше: Алилуја!

Икос 8

            Након свега, турске власти родбини твојој дозволише да тијело твоје понесу и чесно га сахране, и до Неба хвалу ти узнесу, појући ти:

Радуј се, Косовски Јунаци с тобом запјеваше!

Радуј се, крвљу твојом мученичком земљу обасјаше!

Радуј се,  Ангели ти Божији вијенце исплетоше!

Радуј се, јер косовски божури свуда процвјеташе!

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

Кондак 9

Босиљко дјевице, Христова агнице, славна Косовска Новомученице, са Ангелима Божјијм на Небу сад ликујеш, и у бесмртним хоровима Господу се радујеш и весело божанствену химну Богу појеш, док вијенац твој златни светим Небом сија, и Црквом се разлеже пјесма најдивнија: Алилуја!

Икос 9

             Са Христом распета, Тајном Крста обасјана, Босиљко славна, мученичком смрћу са Христом си васкрсла, дјевице пресјајна, Који ти је душу на Небо вазнео и са десне стране Своје поставио, да Бога вјечно славиш и за све људе се неућутно молиш, пјевајући:

Радуј се, Исусе, Спаситељу наш!

Радуј се, Христе, Који ме вјерно чуваш!

Радуј се, Господе, што ко` сунце сијаш!

Радуј се, Ангеле Божији, што ми лијепо пјеваш:

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска  Новомученице!

Кондак 10

             Света Босиљко Новомученице, што душа ти босиљком мирише, и срца наша радује, молимо те, Господа умоли да свака душа намучена са тобом вјечно ликује и божанствено поје бесконачну пјесму: Алилуја!

Икос 10

             Сред древних Пасјана, као Анђео Божји, бијели се црква предивна, гдје су твоје свете мошти узидали и њима сву Цркву Небоземну, Славом Божијом обасјали да ти појемо:

Радуј се, дјевице духа огњеног!

Радуј се, мученичком крвљу Небо нам отвараш!

            Радуј се, свјетилниче васкрсења Христовог!

Радуј се, божанствена иконо која Христом сијаш!

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

Кондак 11

                       Мученице Босиљко, драга Светитељко, драгим каменом Храма Свог небеског Господ те је прославио, Свето Небо Косовско њиме украсио и у срцима нашим тобом заблистао свепобједном пјесмом: Алилуја!

Икос 11

             Мученичком крвљу својом образ Цара Лазара на Небу си осветлала, Вјеру своју Православну крвљу си запечатила, Јунацима Kосовским славно се придружила, који су радосно Небом засијали и весело запјевали:

Радуј се, Православне Вјере свето знамење!

Радуј се, страдајућих небеска утјехо!

Радуј се, косовских божура благоухање!

Радуј се, Христова дјевице, Босиљко!

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

Кондак 12

             Света Мученице Босиљко, молимо те, милостиво прими ово наше мало мољење и, љубављу својом мученичком, помилуј нас и буди нам од Господа блажено спасење, да бисмо Господа вјечно славили и бесмртну пјесму пјевали: Алилуја!

Икос 12

             Часним Крстом наоружана, на преславно страдање од Господа призвана, пролазно си презрела и јуначку смрт за Христа изабрала, мученичком крвљу својом ране наше исцјелила и, бесмртном љубављу са Неба нас помиловала, да ти с радошћу појемо:

Радуј се, славних Косовских Мученика сапутнице!

Радуј се, смјерних слугу Божијих помоћнице!

Радуј се, дјевственица Христових заштитнице!

Радуј се, пред Пријестолом Божијим, незамјенљива наша заступнице!

Радуј се, Босиљка, пречиста дјевице, славна Косовска Новомученице!

Кондак 13

             Света Босиљко Новомученице, новопросијала Косовска Страдалнице, ти, која си огњем мученичке крви своје у срцима нашим засијала, и пламен вјечне љубави Божије у нама распламсала, Свету Цркву Божију си распјевала и небеском радошћу нас помиловала и молитвама својим ка Господу повела, појући у вјечности бесконачну пјесму: Алилуја!

( овај кондак се чита три пута, па онда: Икос 1, Кондак 1 )

Молитва Светој Новомученици Босиљки Пасјанској

             Света Новомученице Босиљка, ти, у којој је огањ Божанског цјеломудрија неугасиво горио, и који је уски пут Христов свима обасјао, за Небеског Женика свог мученички си пострадала и најчистију љубав своју крвљу си запечатила и сву васељену обасјала свјетлошћу васкрсења Христовог, Кога непрестано моли да помилује сав богочежњиви људски род. Амин.

Састављено благословом Епископа рашко-призренског, Г. Теодосија, 2019. љета Господњег