Vladika Niksic

Спутњик интервју: Митрополит Амфилохије о лутургији на Острогу, новим литијама и Космету

Име: 13.05.2020 - mitropolit-amfilohije-ako-vlast-ne-ukloni-bezakonje-narod-ce-se-opet-pobuniti; Опис: Митрополит Амфилохије о лутургији на Острогу, новим литијама и Космету Тип: audio/mpeg

Српска православна црква слави једног од највећих светаца Светог Василија Острошког. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је тим поводом свету литургију на Острогу. За Спутњик говори о утисцима са литургије, односу државе према цркви, новим литијама, светињама на Космету и свом привођењу.

СпутњикПитамо га по чему ће памтити ову литургију посвећену празнику Светог Василија Острошког -да ли је то упорност верног народа да се поклони моштима једног од највећих светаца чак и у доба овог вируса? Може ли дух Светог Василија Острошког да помири обе, братске, а завађене стране у Црној Гори? Да ли ће предводити нове литије после 18. маја и да ли очекује било какав помак у разговорима са представницима црногорске власти? Као егзарха пећког трона питамо га да ли у овим смутним временима страхује и за светиње СПЦ на Космету? Зашто нико од надлежних није реаговао на крајње непримерене коментаре дневних црногорских медија о њему, док је са друге стране на оптуженичкој клупи због служења литургије на празник Цвети?

Уредник и водитељ је Наташа Милосављевић.

Извор: © 2020 Sputnik