Vladika Niksic

Sputnjik intervju: Mitropolit Amfilohije o luturgiji na Ostrogu, novim litijama i Kosmetu

Ime: 13.05.2020 - mitropolit-amfilohije-ako-vlast-ne-ukloni-bezakonje-narod-ce-se-opet-pobuniti; Opis: Mitropolit Amfilohije o luturgiji na Ostrogu, novim litijama i Kosmetu Tip: audio/mpeg

Srpska pravoslavna crkva slavi jednog od najvećih svetaca Svetog Vasilija Ostroškog. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je tim povodom svetu liturgiju na Ostrogu. Za Sputnjik govori o utiscima sa liturgije, odnosu države prema crkvi, novim litijama, svetinjama na Kosmetu i svom privođenju.

SputnjikPitamo ga po čemu će pamtiti ovu liturgiju posvećenu prazniku Svetog Vasilija Ostroškog -da li je to upornost vernog naroda da se pokloni moštima jednog od najvećih svetaca čak i u doba ovog virusa? Može li duh Svetog Vasilija Ostroškog da pomiri obe, bratske, a zavađene strane u Crnoj Gori? Da li će predvoditi nove litije posle 18. maja i da li očekuje bilo kakav pomak u razgovorima sa predstavnicima crnogorske vlasti? Kao egzarha pećkog trona pitamo ga da li u ovim smutnim vremenima strahuje i za svetinje SPC na Kosmetu? Zašto niko od nadležnih nije reagovao na krajnje neprimerene komentare dnevnih crnogorskih medija o njemu, dok je sa druge strane na optuženičkoj klupi zbog služenja liturgije na praznik Cveti?

Urednik i voditelj je Nataša Milosavljević.

Izvor: © 2020 Sputnik