Patrijarh Irinej

Izjava Patrijarha srpskog g. Irineja

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej rekao je danas da jedini dogovor koji Srpska Pravoslavna Crkva prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije.

To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom”, rekao je patrijarh Irinej komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se Srpska Pravoslavna Crkva uključiti u pregovore oko Kosova ukoliko usledi poziv. „Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, a on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba. „To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda”, poručio je patrijarh Irinej.

Izvor: SPC