State Department Sign

Стејт Департмент: Подржавамо слободу говора и права појединаца да изражавају слободу вjере

Сједињене Државе снажно подржавају основне слободе, као што су слобода говора, удруживања и окупљања и права појединаца да мирним путем изражавају слободу вjере или убjеђења, наводи се у писаном одговору портпарола Стејт Департмента на питање Гласа Америке да прокоментарише прошлонедељне протесте у Црној Гори послије хапшења свештеника Српске православне цркве због кршења забране окупљања, уведене да би се спријечило ширење корона вируса, преносе Вијести.

„Истовремено, поштујемо право свих суверених држава да одржавају јавни ред и штите здравље својих држављана, на начин који је усклађен са демократским стандардима и праксом“, наводи се у одговору Стејт департмента.

Америчка влада позива све стране у Црној Гори да воде конструктиван дијалог, да покажу уздржаност и избјегну било какве акције које доводе до јачања напетости или су насилне, саопштено је из Стејт департмента.

Основно државно тужилаштво у Никшићу предало је Основном суду оптужни предлог против Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника Епархије будимљанско-никшићке зато што су 12. маја на празник Светог Василија Острошоког у том граду поступали супротно наредбама Министарства здравља тако што су се окупили на Тргу Шака Петровића и учествовали у литији заједно са грађанима.

У знак протеста због њиховог хапшења и задржавања у притвору 72 сата широм Црне Горе организовани су протести.