Sa Decom U Orahovcu

Студенти са Центром за међународну и јавну политику у посјети КиМ

Име: 02.04.2019 OLIVERA RADIC KOSOVO POSJETA HUMANITARACA; Опис: Студенти са Центром за међународну и јавну политику у посјети КиМ Тип: audio/mpeg

У викенду који је за нама у посету Косову и Метохији, светињама и српском народу по изолованим српским срединама, било је четрдесетак младих окупљених око НВО „Центар за међународну и јавну политику“ из Београда. То су студенти из разних делова Србије, Црне Горе и републике Србије који студирају или су завршили Факултет политичких наука, Правни факултет, а било је и студената са Богословског факултета који су подржали хуманитарне акције Центра.

После суботње посете манастирима Пећкој патријаршији и Дечанима, ови млади људи су дошли у Ораховац где су за сву децу, од новорођенчади до средњошколаца, уручили поклон пакетиће, посетили цркву у Ораховцу, прошетали српским делом града. После дружења са децом (младићи су играли кошарку на платоу пред црквом са дечацима, а девојке одбојку са девојчицама) које је било препуно обостране љубави и радости, студенти су посетили школу у Ораховцу.

Том приликом су уручили сет за Биологију којим ће бити опремљен кабинет биологије овдашње гимназије и основне школе, које су смјештене у истој згради.

Радомир Јовановић из Управног одбора Центра за међународну јавну политику, један од покретача акције за помоћ школама на КиМ, казао је да је први пут у Ораховцу и да су Срби у њему као у кљештима између оних који им не желе добро. У свом обраћању Јовановић је истакао да су они живи свједоци да овдје живи наш народ, те да 70 дјеце од 300 људи колико живи на овом простору је проценат са којим не може да се пореде 90 одсто општина у Србији. Он се захвалио свима у Ораховцу што чувају Србију и Српство тамо гдје је данас најтеже бити Србин.

Директорка Гимназије Добрила Витошевић се захвалила и дародавцима уручила Захвалницу која је калиграфски рад ученице Љубице Мицић из Велике Хоче.

Студенти су изразили задовољство посетом, али и приликом да виде једну овакву заједницу у градској, урбаној средини.

После пуна два сата проведена у игри са децом у Ораховцу, ови млади људи су посетили манастир Свети Врачи у Зочишту, поклонили се моштима, а некима, који су за то изразили жељу, прочитане су и молитве за здравље.

У касним поподневним сатима, ова млада и вредна екипа се упутила у Велику Хочу. Ту су их дочекала деца из ОШ „Светозар Марковић“, али и предшколци. Директору Основне школе, Марку Спасићу су уручили лаптоп рачунар  за школу, деци поклоне. Са децом су се на школском терену играли до касно увече, а после заједничке вечере били су распоређени код домаћина у селу на ноћење.

У недељу је ова група студената молитвено учествовала у литургијском сабрању у манастиру Свети Архангели у Призрену.

Оливера Радић