Отац Синиша Смиљић

Свештеник Синиша Симиљић: “Пригрлимо сву своју браћу. Господ нас све позива да се уједињујемо, не да се дијелимо“

Име: 06. 09. 2020. OTAC SINISA SMILJIC; Опис: "06. 09. 2020. OTAC SINISA SMILJIC". Тип: audio/mpeg

Света литургија служена је данас на тринаесту недјељу по Духовима у цркви Светог Николе у Улцињу. Поучавајући сабрани вјерни народ ријечима пастирске поуке, након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља улцињски парох свештеник Синиша Смиљић је казао да се данашња јеванђелска прича поклопила са ситуацијом у данима у којима живимо а које ми називамо ослобођењем, слободом и неком побједом.

“Далеко смо ми од побједе и слободе, не мислим у политичком већ у истинском и суштинском смислу. Слободан је само онај човјек који је слободан од гријеха, страсти, својих лоших навика, од свађе, презира, оговарања, осуђивања, зависти мржње и љубоморе. То је слободан човјек! Када на лицу човјека видите растерећеност, слободу и благодат Духа Светога знајте да сте срели слободног човјека. Није слободан човјек онај који је своју слободу задобио на уштрб оног другог, и тако укруг од кад је свијета и вијека па имамо пола свијета “срећно“ а пола “несрећно“- казао је отац Синиша.

Отац Синиша је подсјетио да нас Господ неће питати јесмо ли побиједили ДПС или СНП или неку другу скраћеницу коју имамо овдје.

“Све те скраћенице и разне друге ствари само су разлози да се дијелимо Не дијелимо се ми само политички већ се дијелимо и на засеоке, на села, градове, нације, државе, заставе, сталеже… А Господ нас позива да се уједињујемо, јер пред Богом нема ни мушког ни женског, ни Грка ни Јеврејина, већ су сви једно пред Њим. Ово Свето јеванђеље односи се и на ове наше дане безумља када смо спремни да линчујемо једни друге. Кога ради? Бога ради? Боже сачувај! Бог то не воли и судиће нам због тога, јер Сам Господ каже: Онако како судите биће вам суђено“- подсјетио је отац Синиша.

Улцињски парох позива да никад не помислимо да смо нешто бољи од оне наше браће, која су, у ово тешко вријеме, потпала под неко искушење.

“Пазимо да се, ових дана, не огријешимо о браћу своју који су, после свих ових несрећних дешавања и притисака на народ, опет пришли цркви. Не оговарајмо их и не осуђујмо, већ их пригрлимо као браћу своју јер је то циљ Цркве Божије и само се тако можемо назвати дјецом Божијом. Онај који осуди брата свога и каже: ,,Види овога, дошао сад у Цркву када је све прошло“ није Христов ученик и следбеник већ је следбеник неког другог. Будимо мудри, будимо дјеца Божија и следбеници Његови, свједочећи Оца нашега како би се и наша браћа, видећи наша добра дјела, угледали на нас“- позвао је отац Синиша Смиљић данас у улцињског цркви Светог Николе на мир, праштање и братску слогу и љубав.

Слободанка Грдинић