Otac Slobodan Pozvao Na Mir

Свештеник Слободан Јокић позвао народ Никшића да се суздржи од окупљања која нијесу званичан позив Цркве

Име: 02. 09. 2020 otac slobodan jokic; Опис: Свештеник Слободан Јокић позвао народ Никшића да се суздржи од окупљања која нијесу званичан позив Цркве Тип: audio/mpeg

Поводом обавјештења, које је у понедјељак 31. августа 2020. кружило друштвеним мрежама са позивом на учешће у великој побједничкој литији улицама Никшића, а које није било организовано од стране Цркве, нити је имало њен благослов, изјаву за медије дао је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, поручивши народу Никшића да не учествује у окупљањима за која није упућен званичан позив Цркве.

Он је навео да су се, дан раније, званичним саопштењем обратиле Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка којим је јасно речено да неће бити литија, нити окупљања испред цркава и манастира, док Црква званично не упути позив за велику благодарствену литију у цијелој Црној Гори.

„Дакле, тај позив данас у Никшићу није био упућен, ми не знамо ко га је упутио, нити је неко дошао да пита да се окупља испред храма. Можда је неко из добре намјере направио тај позив на друштвеним мрежама, ми то не знамо, али, да би се окупљало испред храма и на простору храма то би требало да буде уз благослов Цркве. Поготово, позивати на литију није добро, јер литија је црквени чин и тога није било“, појаснио је отац Слободан, упутивши пастирску поуку и молбу вјерном народу Никшића, да слушају глас Цркве, архипастира и свештеника, као што су то са љубављу и истрајношћу, чинили до сада.

„Овим путем бих све замолио да се не одазивају ни на какве позиве са друштвених мрежа, који нијесу званично саопштење наше Цркве – Митрополије и Епархије. Кад видите на сајту Митрополије црногорско-приморске и сајту Епархије будимљанско-никшићке значи да је то званично, те да ће бити у организацији Цркве и са благословом Цркве. До тада бих замолио наш благочестиви народ да не дозволи да ово, што је својом љубављу, истрајношћу, трудом, муком и молитвом извојевао, цијелу ову годину, да то неко поквари. Има много недобронамјерних људи, не знамо ко је то урадио, тако да све, још једном, молим, никоме не ускраћујемо радост и весеље, сви имају право да се радују, али још није вријеме; видјели смо да ни политичари нијесу позвали, ни Црква није позвала да се прослави овај мир, који се доноси у Црну Гору и ове промјене које су благословене, до тада све молим најискреније да се не окупљамо ако за то није упућен званичан позив и званично обавјештење Цркве“, поручио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.