Niksic 1

Nikšić: Proslavljeno 800 godina SPC, Eparhije budimljanske i 20 godina arhijerejskog služenja vladike Joanikija

Ime: 03. 06. 2019 Jubileji i Liturgija Niksic; Opis: Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću Tip: audio/mpeg

Danas je u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služena Sveta arhijerejska liturgija povodom tri velika jubileja: 800 godina autokefalnosti SPC, 800 godina od osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke i 20 godina arhijerejskog služenja Episkopa Joanikija

Svetom službom Božijom načalstvovao je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje visokopreosvećenog Arhiepiskopa verejskog Amvrosija- rektora Moskovske duhovne akademije, preosvećene gospode episkopa: budimljansko-nikšićkog Joanikija, pološko-kumanovskog Joakima, mileševskog Atanasija, raško-prizrenskog Teodosija, pakračko-slavonskog Jovana i buenosairesko-južnocentralnoameričkog Kirila i preko 60 sveštenika i đakona.

Nakon čitanja začala iz Svetog jevanđelja po Jovanu sabranima se besjedom obratio visokopreosvećeni Mitropolit Hrizostom koji je čestitao velike jubileje, 800 godina Srpske pravoslavne crkve i Eparhije budimljansko-nikšićke i dvadesetogodišnji trud na arhijerejskoj službi Vladike Joanikija.

Sveti Sava je, vođen ljubavlju, u Nikeji u 13 vijeku tražio spasenje za svoj narod. Ta ljubav Svetog Save vodič je, kroz vijekove, svim njegovim naslednicima da se trude da srpski narod uvedu u Carstvo Božije. Mi kao narod osam stotina godina postajemo i jesmo svjedoci živoga Boga, svjedoci istine i ljubavi Božije, svjedoci vaskrsloga Gospoda i golgote njegove jer smo i mi kao narod kroz vijekove na golgoti, a ovu veliku tradiciju nastavila je i nastavlja Eparhija budimljansko-nikšićka“-rekao je, između ostalog Mitropolit Hrizostom.

On je govorio i o svetiteljima koje danas proslavljamo Svetom caru Konstantinu i carice Jeleni, koje je Gospod izabrao i prizvao da krstom pobjeđuju.

Mitropolit Hrizostom je, čestitajući imendan Vladiki Joanikiju, podsjetio koliko je truda uložio na njivi Gospodnjoj Eparhije budimljansko-nikšićke koja je, po njegom riječima dobro orana i uzorana i po kojoj je dobro sjeme posijano.

Niksic 2

Na kraju Svetog bogosluženja velike jubileje Episkopu domaćinu čestitao je rektor Moskovske duhovne akademije visokopreosvećeni Arhiepiskop verejski G. Amvrosija uručivši mu najveće odlikovanje Moskovske duhovne akademije medalju Svetog Filareta moskovskog prvog stepena. On je Vladiki Joanikiju, na blagoslov prepodobnog Sergija Radonješkog, poklonio panagiju sa likom ovog Svetitelja.

U ime sveštenstva Eparhije budimljansko-nikšićke jubilej je Vladiki Joanikiju čestitao protojerej-stavrofor Dragan Ristić arhijerejski namjesnik beranski.

Zablagodarivši svima na čestitkama preosvećeni Vladika Joanikije je kazao da je obnova Episkopije budimljansko-nikšićke, koja je utemeljena na temelju Svetoga Save, veliki događaj.

On je zablagodario i arhijerejima sabranim na obilježavanju ovih velikih jubileja, rekavši da mu ljubav braće saslužitelja i vjernog naroda daje snagu da istraje u svom trudu kao Arhijerej budimljansko-nikšićki, iako na tom putu, kako je rekao, nailazi i na velika iskušenja.