јереј Горан Ковачевић

Света Литургија на Недјељу о митару и фарисеју служена у Ротердаму

Име: 27. 02.2021 Otac Goran Holandija; Опис: Отац Горан Ковачевић Тип: audio/mpeg

У Српској православној цркви, Парохији Свете Тројице Западно-европске епархије у Ротердаму, на Недјељу о митару и фарисеју, у недјељу 21. фебруара сабрао се необично велики број људи.

Свету литургију служила су два свештеника, јереј Горан Ковачевић и јереј Борис Топић, уз саслужење ђакона Дејана Радошевића и Небојше Мастиловића.

Учесници благодарственог сабора могли су да после ријечи Божје из Јеванђеља, чују и духом оснажену проповијед оца Горана. Погодила је у потпуности унутрашњи одраз наших живота ових дана – како из непосредног, физичког окружења, тако и из оног црквеног, за нас толико значајног духовног.

У Холандији се наиме ових дана на кратко пробудила нада да је правда, оличена у независном судству, јача од самовоље властодршца. На тужбу групе грађана један судија оборио је полицијски час, у јануару неуставно заведен, мјеру која би наводно требало да смањи ширење неког вируса (као да су сами људи вируси, па их треба затварати и кад нису болесни). Контра-мјером Владе, међутим, ова валидна пресуда и њене последице тако рећи истог дана су обеснажени. Илузија је кратко трајала, пише наш брат Михаило Хаџи Ценић који нам шаље ову вијест и бесједу из Холандије,

Отац Горан Ковачевић надовезао се у недељу на литургијско зачало у свијетлу ових догађаја. Он је ову сликовиту државну клацкалицу употребио као примјер непостојаности нашег схватања добра и зла, среће и несреће. Да би затим прешао на вјечито питање: када то коначно сазнајемо крајњи исход, целисходност догађаја из наших живота? У свијетлу овога, проповједник помиње и медијски одзив приликом избора нашег новог Патријарха.

Одслушајмо у цјелини ове речи за које вјерујемо да су “пелцер” против агресивне површности медија и наше вјечите склоности да замијенимо важно споредним, пише Хаџи Ценић.