Отац Милан Топић

Отац Милан Топић у Храму Светог Теодора Ушакова: Света литургија је искорак у вјечност

Име: 15.05.2021 otac milan topic; Опис: Света Литургија у Храму Светог Праведног Адмирала Теодора Ушакова Тип: audio/mpeg

У суботу 2. по Пасхи, на празник Преноса моштију Светог и Великог Оца Цркве Христове, Атанасија, Архиепископа Александријског, у Храму Светог Праведног Адмирала Теодора Ушакова служена је Света Литургија.

 

Литругријом је началствовао протопрезвитер – ставрофор Милан Топић из Београда, а саслуживали су му Архијерејски намјесник Херцегновски, протопрезвитер – ставрофор Радомир Никчевић и ђакон Јован Васић.

Појали су припадници вјеронауке при Црквеној општини Топаљско – Херцегновској.

У току Литургије прочитано је заупокојено Јеванђеље о Васкрсењу уснулих, а на заупокојеној јектенији споменут је блаженопочивши епископ Атанасије Јевтић, поводом празника његовог небеског покровитеља, светог Атансија Великог, по коме је добио име.

У току Литургије отац Милан се обратио народу и дјеци са вјеронауке бесједом о значају Свете Литургије.

Споменуо је и блаженопочивше Архијереје Српске Цркве, владику Атанасија и митрополита Амфилохија, као велике и значајне људе, који су и њима (оцима Милану и Радомиру), али и многима другима свештенослужитељима, архијерејима, међу којима и Патријарху Порфирију, предавали на факултету и пренијели на њих знање које се у вјекове преноси на Цркву Христову – Народ Божји.